Hlavní obsah

Ve skotském pohoří našli nový druh houby. Objevil se i „škrtič“

Edinburgh

Ve skotském pohoří Cairngorms byl objeven vědě dosud neznámý a nepojmenovaný druh houby z čeledi čirůvkovitých a parazitického rodu příživnic. Kromě zcela nového druhu výzkumníci objevili i dvě houby, jejichž výskyt byl v Británii potvrzen poprvé.

Foto: Dan Molter (shroomydan) at Mushroom Observer / CC BY-SA 3.0

Mezi nálezy ve skotském pohoří Cairngorms byla i kyjanka Zollingerova, jedna z nejvzácnějších lučních hub ve Spojeném království.

Článek

Sedmdesát tři dobrovolníků minulé léto nasbíralo 200 vzorků půdy, z nichž vědci ve výzkumném Ústavu Jamese Huttona ve skotském Aberdeenu extrahovali DNA a vytvořili přes 17 tisíc záznamů o 2748 druzích hub. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC.

V jedné čajové lžičce půdy je více živých organismů než lidí na Zemi.
Keilidh Ewanová, Plantlife

Vzorky pocházely z celkem 55 vrcholů Cairngormského národního parku z nadmořské výšky nad 914 metrů.

Houby vysílají signály, které se podobají lidské řeči, tvrdí výzkum

Koktejl

Vzácná luční houba i parazit přezdívaný „škrtič”

Nálezy byly zajímavé. Kupříkladu Amanita groenlandica je arktický druh, zatímco houba Acrodoncium antarcticum byla poprvé zaznamenána na opačné straně světa v Antarktidě. Oba druhy byly nyní poprvé odhaleny ve Velké Británii.

„Podmořská klinika“. Delfíni se třou o korály, aby se jim zahojily kožní choroby

Věda a školy

Mezi dalšími nálezy v dané skotské oblasti, kde panuje velmi chladné podnebí (a proto tam příslušné „alpsko-arktické“ druhy jsou), je druh jménem kyjanka Zollingerova (Clavaria zollingeri) –⁠ vidět ji můžeme i na úvodní fotografii článku, přezdívá se jí „fialový korál”.

Jde o jednu z nejvzácnějších lučních hub ve Spojeném království, nalezena byla na tamních pastvinách alpského typu.

Snímek onoho zcela nově objeveného druhu nicméně zatím nebyl zveřejněn. Jak ale již bylo řečeno, řadí se do rodu tzv. příživnic.

Do rodu příživnic patří např. též houba Squamanita contortipes, anglicky přezdívaná „strangler“ (škrtič), protože pohlcuje jiné houby a roste z jejich plodnic. I „škrtič”, podle poměrně nedávných studií ještě velmi vzácná houba, zde byl nalezen –⁠ poprvé v Británii od 50. let minulého století, upozorňují odborníci.

Čeští vědci objevili na Borneu „stydlivou masožravku“

Věda a školy

„Spolupráce výzkumníků, ochránců přírody a místní komunity přinesla odhalení divoce rostoucích a pozoruhodných druhů,“ uvedla manažerka projektu na mapování půdních vzorků Keilidh Ewanová z ekologické organizace Plantlife.

Projekt podle ní přinesl cenný vhled do života hub vysoko v horách. „Pomáhá nám pochopit hrozby, kterým čelí toto křehké prostředí, a ukazuje, co můžeme pro ochranu těchto milovaných míst v budoucnu udělat,“ vysvětlila Ewanová.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na část horského pásma Cairngorms ve Skotsku

„V jedné čajové lžičce půdy je více živých organismů než lidí na planetě a biologická rozmanitost půdy hraje nesmírně důležitou roli ve fungování ekosystémů,“ prohlásila dále.

Vědci objevili pod ledem Antarktidy nový mořský svět

Věda a školy

Houby tak jsou pro ekosystémy (nejen) alpského typu zásadní. „Jelikož jsou ale z většiny schované pod zemí a jsou těžce přístupné, víme velmi málo o jejich šíření a rozmanitosti,“ doplnila na závěr Andrea Brittonová, ekoložka z Ústavu Jamese Huttona.

Výběr článků

Načítám