Hlavní obsah

V USA se začnou prodávat levné genetické testy

Levné a relativně volné genetické testy (20 až 30 dolarů), které jdou do prodeje v USA, zvedly vlnu pochyb i obav odborníků. Ti totiž soudí, že volně dostupné sady půjdou na dračku, protože každý si bude moci podle reklamy zjistit, jaké mu hrozí onemocnění či které dědičné choroby v sobě nosí.

Foto: Profimedia.cz

DNA

Článek

Odborníci se bojí zjednodušených výkladů. „Je to děsivý nápad,“ řekl televizní stanici ABC News genetik Michael Grodin z Bostonské univerzity. „Genetické testování je komplexní, obtížný a emocionálně zatížený lékařský proces, který vyžaduje rozsáhlé poradenství, obeznámení pacienta s kontextem a interpretací,“ varoval před možným vyvozováním špatných závěrů z testů.

Výrobci veškeré obavy odmítají

Za lehkomyslné a nevhodné označil testy Lee Vermulen z Wisconsinské univerzity, podle něhož může výsledek odhalující vysoká rizika nějakých nemocí člověka zbytečně vyděsit, pozitivní informace mu naopak mohou poskytnout falešný pocit bezpečí.

Viceprezident firmy vyrábějící testy Chris D’Eon ale obavy odmítá. „Je nám jasné, že geny nepředstavují všechny potřebné informace, ale jsou jedinou jejich částí, která byla tolik let neviditelná. Nyní znáte historii své rodiny, složení své stravy, fyzickou aktivitu i geny – máte tak úplný obrázek,“ řekl.

Pathway Genomics nabídne testy v šesti tisících lékáren řetězce Walgreens. Lidé si za 20 až 30 dolarů (400 až 600 korun) koupí lahvičku, kterou se svými slinami zašlou výrobci a na internetu se pak za 79 až 279 dolarů (1580 až 5580 korun) dozvědí výsledek.

Federální úřady šetří několik kauz

Úřad pro kontrolu potravin a léků zatím testy neschválil a prošetřuje zejména některé údaje z reklamní kampaně. Výrobce mimo jiné slibuje, že test odhalí riziko Alzheimerovy choroby. Podle odborníků ale zatím na tuto nemoc žádný spolehlivý test neexistuje, protože není známa její příčina.

Před měsícem americký soud v ostře sledovaném procesu odňal jedné společnosti patent na genetický test rakoviny prsu a vaječníků. Šlo o etický spor kolem monopolizace patentu na lidské geny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám