Hlavní obsah

V rožmberské hrobce se našlo další zlato, rakev zřejmě patří manželce Petra Voka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakev vedle sarkofágu Petra Voka v rožmberské hrobce ve vyšebrodském klášteře patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. Archeologové díky sondě zjistili, že v truhle jsou luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob. Našlo se i další rožmberské zlato. Podle zlatého prstenu nalezeného v roce 2011 vznikne nyní kopie. Oznámil to geoinformatik Jiří Šindelář z firmy Geo-cz.

Foto: historie Naše / Vandělík Josef, ČTK

Rakev vedle sarkofágu Petra Voka v rožmberské hrobce ve vyšebrodském klášteře patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. Archeologové díky sondě (na snímku) zjistili, že v truhle jsou luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob.

Článek

Archeologové se v listopadu vrátili k práci do hrobky po deseti letech. V roce 2011 potvrdili přesné místo, kde je – a že je v ní vedle Voka pohřbeno i dalších 38 členů rodu. Vědci teď prozkoumali i obsah rozpadající se dřevěné rakve, která je na druhém cínovém sarkofágu, vedle Vokovy rakve.

„Průzkum přinesl další řadu indicií, které podporují hypotézu, že jde o rakev s ostatky manželky posledního Rožmberka, Kateřiny z Ludanic. Důležité zjištění je, že prsten není ani zdaleka jediné rožmberské zlato; v téhle rakvi je zlatých šperků mnohem větší množství,“ řekl Šindelář.

Foto: historie Naše / Vandělík Josef, ČTK

Zlatý prsten na víku sarkofágu Petra Voka

Nově vytvořili archeologové i digitální kopii Vokova sarkofágu včetně všech reliéfních ozdob. Už v roce 2011 objevili na víku jeho cínové rakve dámský zlatý prsten, jenž patrně patřil Kateřině z Ludanic. Teď pořídili snímky i 3D sken renesančního šperku. „Jedná se o výjimečný zlatý prsten, zdobený emailem a drahými kameny červené a zelené barvy s velmi netradičním tvarem korunky,“ uvedl Šindelář. Snímky a digitální model prstenu předali zlatníkům, kteří vytvoří kopii.

Do hrobky se teď archeologové vrátili, protože skončila životnost čidla, které v roce 2011 vpravila dovnitř sonda. Měřilo údaje o teplotě a vlhkosti. Hrobka je v dobrém stavu. Průzkum tak skončil.

Foto: historie Naše / Vandělík Josef, ČTK

Cínový sarkofág Petra Voka z Rožmberka v nepřístupné rodové hrobce Rožmberků ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku

„Po deseti letech jsme měli unikátní příležitost udělat podrobnou dokumentaci hrobky. Všechny konstrukce jsou v bezvadném stavu, není tak nutné vymýšlet nějaký velkolepý zásah, který by měl zachraňovat něco z historie Rožmberků. Hrobka byla definitivně zapečetěna a otvory zazděny. Není potřeba tam možná stovky let znovu vstupovat,“ řekl Šindelář. Hrobka zaujímá asi třetinu prostor pod podlahou presbytáře. Vedle Vokovy rakve je v ní ještě jeden podobný sarkofág. Zřejmě v něm leží manželka Viléma z Rožmberka, Žofie Braniborská.

Foto: historie Naše / Vandělík Josef, ČTK

Ozdobná kartuše na víku sarkofágu Petra Voka z Rožmberka s dobře čitelným jménem zemřelého

Petr Vok byl posledním Rožmberkem, zemřel 6. listopadu 1611. Po jeho smrti se vchod do hrobky zavalil kamenem a postupem času se zapomnělo, kde přesně byla. Začaly tak vznikat pověsti, třeba že vladaři rodu nejsou pochováni v rakvích, ale sedíce u kulatého stolu. Poprvé lidé nahlédli do hrobky v roce 1902.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám