Hlavní obsah

V Ostravě zavádějí školky od dvou let. Rodiče je chtějí

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjít vstříc rodičům, kteří si zvolili rodičovskou dovolenou „jen“ na dva roky, chtějí radnice velkých ostravských obvodů. Proto se rozhodly otevřít třídy v mateřských školách již pro dvouleté děti. Právo o tom informovali mluvčí těchto ostravských částí.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„V letošním roce plánujeme otevřít další dvě třídy školek pro děti od dvou let. Jedná se o novinku, na kterou jsme vyčlenili finance z rozpočtu. Tyto další dvě třídy by měly pomoci rodičům ve chvíli, kdy nemohou či nechtějí být na rodičovské dovolené déle než dva roky,“ sdělil Právu Adam Rykala, radní nejlidnatější ostravské části Jih, který má na radnici na starosti školství a sport.

Dodal, že nové třídy pro dvouleté děti budou otevřeny v objektech stávajících školek obvodu. „Projekt školek od dvou let máme již vyzkoušen s pozitivními ohlasy od loňského září na MŠ Alberta Kučery. Kapacita této třídy pro dvouleté děti byla naplněna prakticky okamžitě,“ upozornil Rykala.

Podle něj vedení obvodu navíc letos chystá také zřízení bezplatné autobusové dopravy pro bezpečný převoz předškoláků, ale také školáků z Jihu do kina Luna, Velkého světa techniky, zoologické zahrady, za sportem a dalšími aktivitami.

Školky pro dvouleté děti i v centru Ostravy

Také rodiče dvouletých dětí v centrální části Ostravy budou mít zřejmě už od letošního roku možnost dát dítě do mateřinky.

„Radnice vnímá potřebu zřízení školního zařízení pro děti mladší tří let. Proto již nyní pracujeme na tom, aby školka pro dvouleté děti mohla začít v obvodu fungovat od letošního září,“ sdělila Právu mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu (MOaP) Jana Pondělíčková.

Dodala, že obvod bude na toto zařízení žádat o dotace. „Abychom pro tyto účely mohli zajistit úpravu Mateřské školy Šafaříková, a také na mzdové náklady,“ vysvětlila Pondělíčková.

Poruba zatím školky pro mladší děti nechystá

Naopak další velká ostravská část, Poruba, zatím školky pro dvouleté děti neplánuje zřídit.

„V současné době nemá městský obvod Poruba žádné speciální předškolní zařízení pro dvouleté děti. Kapacita porubských mateřských škol je ale naplněna a nejsme schopni školky prostorově rozšířit tak, abychom mohli přijímat mladší děti,“ vysvětlil porubský mluvčí Martin Otipka.

Upozornil ale, že pokud v budoucnu bude dětí ubývat, je radnice připravena reagovat na poptávku a vytvořit specializované zařízení pro děti mladší tří let. Zatím se tedy rodiče menších dětí musí nejen v Porubě, ale i v dalších částech Ostravy obracet spíše na soukromá zařízení specializující se na menší děti. Takové jsou například soukromé jesle Mrňousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám