Hlavní obsah

V Holešově objevili vzácný barokní meč moravského hejtmana ze 17. století

Právo, ČTK, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

Ve sbírkách holešovského muzea byl nedávno objeven evropský a nesmírně cenný unikát. Je jím meč patřící moravskému hejtmanovi Janu hraběti z Rottalu a pocházející z druhé poloviny 17. století. Umělecké dílo ve čtvrtek společně s historiky představila veřejnosti holešovská radnice.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Bohatě zdobený meč je evropským unikátem.

Článek

„Podařilo se ho určit sbírkách holešovského muzea. Meč byl symbolem moci moravského zemského hejtmana, tedy nejvyššího úředníka Moravského markrabství a zástupce panovníka, kterým byl v letech 1648 - 1655 majitel holešovského panství, ve své době nejmocnější moravský šlechtic, Jan hrabě z Rottalu,“ citovala z vyjádření odborníků mluvčí Městského úřadu v Holešově Hana Helsnerová.

Kování meče je s výjimkou ocelové čepele vyrobeno ze stříbra. Čepel meče je ocelová se zlatou rytou výzdobou. Podle kurátora muzea Ondřeje Machálka se dá obrazně říci, že ceremoniální zbraň je na Moravě obdobou korunovačních klenotů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hejtmanský meč v rukou historika Karla Bartoška.

Hejtmanský meč byl podle podkladů holešovské radnice držen za přítomnosti hejtmana při slavnostních a obřadních příležitostech, ale i při zasedání zemského soudu.

Teprve druhý hejtmanský meč

Pochva meče je dřevěná, potažená tmavě červenou textilií, na obou koncích se stříbrným kováním. Zde jsou umístěny mistrovsky zpracované erby – císaře Svaté říše římské, který Jana z Rottalu moravským zemským hejtmanem jmenoval (říšský dvojhlavý orel), symbol Moravy (korunovaná šachová orlice) a rodu Rottalů (prostý, tzv. heroldský kříž).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Znak rodu Rottalů na pochvě meče

Na druhé straně jsou uvedena jeho panství a další úřední tituly. Na jílci meče jsou pak plasticky vyobrazeny symboly hejtmanské moci, spravedlnost jako symbol moci soudní a zbraně jako symbol moci vojenské.

Kromě holešovského hejtmanského meče je znám jen hejtmanský meč Františka Karla hraběte Liebteinského z Kolowrat, který je umístěn v Rychnově nad Kněžnou, který je však o několik let mladší. Holešovský meč pochází z poloviny 17. století, pravděpodobně z roku 1650.

Nevyčíslitelná hodnota

„Meč byl v rodině Rottalů a po jejich vymření po meči i jejich dědici v ženské linii velmi vážen a uctíván. Nikdy nedošlo k jeho prodeji, ba ani k nabídce prodeje. Po znárodnění holešovského zámku povědomí o mimořádném významu meče zaniklo. Byl vystaven jako řadový sbírkový předmět v expozicích holešovského muzea. Nyní se odborníci shodli na jeho prakticky nevyčíslitelné hodnotě,“ citovala z posudků Hana Helsnerová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Unikátní meč v budoucnu poputuje do restaurátorských dílen.

Podle Machálka meč zatím zůstane uložen v depozitáři muzea. Chystá se ale jeho zrestaurování, aby se v budoucnu mohl stát součástí některé z expozic, pravděpodobně na zámku v Holešově.

Jan z Rottalu byl moravský šlechtic žijící v 17. století. Řadu let zastával nejvyšší zemské úřady na Moravě a za třicetileté války se stal významnou osobností habsburské monarchie. Byl povýšen na hraběte, pro svou rodinu získal rozsáhlé majetky na Moravě. Ve 40. letech potlačil valašské rebelie, známý je také kvůli útisku poddaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám