Hlavní obsah

V Egyptě odhalili 250 malovaných sarkofágů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Egyptě představili v pondělí 2500 let staré artefakty z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění např. 250 dřevěných malovaných sarkofágů, uvnitř kterých jsou stále dobře zachované mumie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě odhalili mumie staré 2500 letVideo: Reuters

 
Článek

Dřevěné staroegyptské rakve byly nalezeny neporušené v pohřebních šachtách a obsahovaly mumie, amulety a dřevěné nádoby.

Mustafá Vazírí, který řídí egyptskou Nejvyšší radu pro památky, podle agentury AP prohlásil, že kromě sarkofágů je na výstavě 150 bronzových soch znázorňujících starověké bohy, stejně tak jsou tam nádoby používané při rituálech spojených s bohyní Eset (řecky Ísis).

Egyptologové se poprvé odvážili „rozbalit“ mumii Amenhotepa I.

Věda a školy

Mezi vystavenými předměty je dále bezhlavá socha architekta Imhotepa, který žil za vlády faraona Džosera.

Sarkofágy, sochy i sošky a další předměty odkryté archeology nedaleko Káhiry pocházejí z tzv. Pozdního období, konkrétně z doby zhruba kolem roku 500 př. n. l., informovalo egyptské ministerstvo pro památky a turismus.

Září jako nová. V Egyptě poprvé zpřístupnili hrobku faraona Džosera

Cestování

Jedna rakev obsahovala i papyrus popsaný hieroglyfy –⁠ možná jde podle vědců o verše z Knihy mrtvých. Byla proto podle Vazírího odeslána do laboratoře Egyptského muzea v Káhiře k zevrubnějšímu prostudování.

Čekání na nové muzeum v Gíze

Všechny představené předměty budou v budoucnu trvale vystaveny v novém muzeu, které se stále buduje u pyramid v Gíze. Podle agentury Reuters má být otevřeno koncem letošního roku.

Sakkára leží 24 kilometrů od Káhiry a je zde rozsáhlá nekropole, která patřila k někdejšímu hlavnímu městu starověkého Egypta Memfisu. Tamní naleziště jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od 70. let 20. století.

Hrobka Tutanchamona i s jeho poklady je k vidění v Česku

Cestování

Egypt své nálezy poměrně rychle zpřístupňuje veřejnosti –⁠ podle AP proto, aby zvýšil přitažlivost pro turisty. Tamní cestovní ruch se totiž vzpamatovává z úbytku návštěvníků od revolučního roku 2011. Když se začal zotavovat, postihla ho další rána v podobě pandemie covidu a nyní ruské války na Ukrajině. Rusové a Ukrajinci tvořili velkou část turistů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám