Hlavní obsah

Egyptologové se poprvé odvážili „rozbalit“ mumii Amenhotepa I.

Mumie faraona Amenhotepa I. byla poprvé v moderní době „otevřena“, přesněji řečeno digitálně „rozbalena“. CT skeny potvrdily, že egyptskému panovníkovi bylo v době smrti asi 35 let, odhalily však i nové skutečnosti. Samotný Amenhotep I. vládl Egyptu mezi roky 1525 až 1504 př. n. l. během 18. dynastie. Jeho mumifikované tělo bylo nalezeno v roce 1881 v lokalitě Dér el-Bahrí.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé bylo představeno CT mumie Amenhotepa I. (uprostřed)

Článek

Veškeré známé královské mumie ze starého Egypta nalezené v 19. a 20. století už archeologové dávno prostudovali - až na mumii faraona Amenhotepa I. Nikoli však kvůli nějaké prastaré kletbě, ale proto, že je tak dokonale zabalená, zdobená květinovými girlandami a obličej i krk má zakryté realistickou obličejovou maskou vykládanou barevnými kameny. Nechtěli ji tedy poškodit.

Nyní ale egyptští vědci poprvé použili trojrozměrnou výpočetní tomografii (CT), aby tuto mumii „digitálně rozbalili“ a prozkoumali její obsah, aniž by ji přitom nějak ohrozili či poničili.

Faraonovu hrobku obestírají záhady. Její objevitelé měli zemřít na kletbu

Cestování

„Potvrdilo se, že bylo Amenhotepovi v době jeho smrti zhruba 35 let,“ konstatovala radioložka Sahar Salímová z Káhirské univerzity, hlavní autorka studie publikované v odborném časopise Frontiers in Medicine.

„Dále jsme zjistili, že byl přibližně 169 cm vysoký, byl obřezaný a např. zuby měl v dobrém stavu. Nosil na 30 amuletů či jedinečný zlatý pás se zlatými korálky. Zdá se navíc, že se fyzicky podobal svému otci (Ahmose I. - pozn. red.) - měl rovněž úzkou bradu, malý úzký nos, kudrnaté vlasy a mírně vyčnívající horní zuby,“ popsala podle zpravodajské stanice BBC.

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou svázanou mumii

Zahraniční

Mumie ale vykazuje mnoho posmrtných zohavení, pravděpodobně způsobených vykradači hrobů po jeho prvním pohřbení. Zajímavé také je, že během první mumifikace byly odstraněny jeho vnitřnosti, avšak nikoli mozek a srdce.

Pohled dovnitř po třech tisíciletích

Amenhotepovu mumii se podařilo otevřít, byť jen pomyslně, poprvé po třech tisíciletích. Poprvé byla otevřena v 11. století př. n. l., tedy více než čtyři století po původní mumifikaci a pohřbu.

Hieroglyfy totiž popisují, jak tehdy během 21. dynastie kněží - údajně doslova s láskou - restaurovali a znovu pohřbívali královské mumie z dávnějších dynastií, aby napravili škody způsobené právě vykradači.

Září jako nová. V Egyptě poprvé zpřístupnili hrobku faraona Džosera

Cestování

„Mumie Amenhotepa I. nebyla v moderní době nikdy rozbalena, což nám poskytlo jedinečnou příležitost - nejen prostudovat, jak byl původně mumifikován a pohřben, ale zároveň, jak byl velekněžími Amona ošetřen a znovu pohřben podruhé, několik století po své smrti,“ vysvětlila Salímová na závěr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám