Hlavní obsah

V centru Brna se našly zbytky dosud neznámé věže

Pozůstatky dvou věží, které chránily bránu v místě dnešní Veselé ulice, našli archeologové při průzkumu v centru Brna. Zatímco o jedné z nich tušili, objevení věže na západ od někdejší brány pro ně bylo překvapením. Ve středu o tom informoval Václav Kolařík ze společnosti Archaia Brno, která průzkum zajišťuje.

Foto: archaiabrno.org

Nález pozůstatků věží

Článek

"Jednu věž v blízkosti Veselé brány známe z písemných pramenů a ikonografických zobrazení a víme, že byla zbořena v 19. století. Druhá věž stojící západně od Veselé ulice ale na žádném vyobrazení nebyla," uvedl Kolařík.

Foto: archaiabrno.org

Nález pozůstatků věží

Většina vyobrazení této části města podle něj pocházela nejdříve ze 17. století, zatímco věž byla zřejmě zničena už v roce 1580. "Zdá se velmi pravděpodobné, že právě k této věži se vztahuje zajímavá zpráva, dříve spojovaná s jinými objekty. Brněnský lékárník Jiří Ludwig ve své kronice uvádí, že dne 8. srpna roku 1580 zasáhl prachovou věž u Veselé brány blesk. Exploze více než 70 tun střelného prachu způsobila, že celá věž i s částí hradby se sesula k zemi. Mnoho domů v okolí utrpělo škody a dva z nich musely být údajně strženy," uvedl archeolog.

Dosud se tato historka spojovala s jinými branami v brněnském opevnění, nález základů dosud neznámé věže ji ale staví do nového světla. Umístění dvou věží po stranách vstupu do města je podle Kolaříka běžné, detaily opevnění Brna jsou ale podle něj velmi špatně dochované.

Archeologický výzkum provází rekonstrukci kanalizace a vodovodu na ulicích Solniční, Opletalova a v severní části České ulice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám