Hlavní obsah

V areálu pražské HAMU odhalili sochu Franze Schuberta

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění (HAMU) v Praze slaví 70 let od zahájení výuky. U příležitosti oslav ve čtvrtek 28. dubna v prostorách školy v zahradě Lichtenštejnského paláce odhalili bronzovou plastiku rakouského hudebního skladatele Franze Schuberta (1797 - 1828). Autorkou je malířka a sochařka českého původu Anna Chromy. Hudební akademie sochu dostala darem i díky Zlaté cestě Karla IV. z Prahy do Norimberku.

Foto: HAMU

Odhalení sochy Franze Schuberta před budovou HAMU. Sochařka Anna Chromy je hned vedle plastiky.

Článek

Jak připomíná HAMU ve své tiskové zprávě, předáním sochy, daru od nadace norimberské pojišťovací společnosti Nürnberger Versicherungsgruppe, oslavují 70 let od zahájení výuky. Dar zprostředkovala baletní mistryně, hudební producentka a pedagožka HAMU Renata Sabongui.

Inspirace Zlatou cestou Karla IV.

„Socha Franze Schuberta by měla být konečným bodem Sošní cesty, putování ze Senovážného náměstí od kašny Českých Muzikantů, kolem Stavovského divadla a Pláště Svědomí do Celetné a dále přes Karlův most do Lichtenštejnského paláce, sídla HAMU,“ uvedla Anna Chromy ve svém projevu při odhalení sochy s děkanem a rektorem školy i s hosty z Rakouska a Německa.

„Socha Schuberta je zároveň začátek druhé cesty, která jde ve stopách Zlaté cesty, Via Carolina, z Prahy do Norimberku, kterou císař Karel IV. použil k propojení svého sídelního města Prahy s říšským městem Norimberk. V Praze mají všechny mé sochy hudební tématiku,“ vysvětlila autorka.

Příklad pro studenty

Norimberská pojišťovna vybírala z několika měst, i díky vazbě na zmíněnou Zlatou cestu zvolila Prahu.

Přestože Franz Schubert české hlavní město nikdy nenavštívil, patří podle Anny Chromy jeho dílo i zde k trvalému repertoáru. „Proto našel své ideální místo v prostorách Hudební akademie,” dodala.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký připomněl také 220 let od narození tohoto hudebního skladatele.

„Schubert zemřel ve 32 letech a může být dalším příkladem pro studenty hudby, kolik se toho dá vytvořit už ve velmi mladém věku,“ doplnila jej Renata Sabongui.

Anna Chromy se narodila v Českém Krumlově, později žila v Praze, následně v Rakousku. Studovala v Salcburku a v Paříži. Je čestnou občankou Prahy 1. Její sochy si objednali například papež Jan Pavel II, kníže Rainier III. z Monaka či rakouské město Salcburk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám