Hlavní obsah

Fakulta architektury ČVUT slaví čtyřicetiny výstavou

Novinky,

Fakulta architektury ČVUT v Praze si tento týden připomíná 40 let samostatné existence. Při této příležitosti na výstavě s názvem FA ČVUT 1976–2016 v pražské Galerii Jaroslava Fragnera představí dnes již legendární stavby úspěšných absolventů.

Foto: ČVUT

Nová budova ČVUT od architektky Aleny Šrámkové

Článek

Mezi 40 vystavenými stavbami je například londýnské brutalistní Velvyslanectví České a Slovenské republiky Jana Šrámka a Jana Bočana, nejvyšší stavba ČR Žižkovská věž Václava Aulického nebo Dům v kožichu a s deštníkem Petra Suskeho.

Během oslav 40. výročí obnovení samostatné existence FA budou také osobnostem české a zahraniční architektury uděleny medaile za významnou pedagogickou a vědeckou činnost spojenou s ČVUT. Výstava potrvá od čtvrtka 24. listopadu až do 8. ledna.

Kurátorem výstavy je Ján Stempel, architektonické řešení připravili Jakub Fišer a Kristýna Zámostná, autory site-specific instalace jsou Jindřich Ráftl a Jan Tůma.

Samostatnější prostředí

FA ČVUT počítá svou samostatnou existenci od 22. září 1976, kdy vstoupil v platnost Předpis č. 107/1976 Sb. Nařízení vlády ČSSR o fakultách architektury na ČVUT v Praze a VUT v Brně.

„Obnovení samostatných fakult architektury vyčleněním architektonických oborů z fakult stavebních v roce 1976 motivovala především snaha vytvořit samostatnější a specifičtější prostředí pro vzdělávání architektů i pozemních stavitelů,“ vysvětluje děkan FA ČVUT Ladislav Lábus.

Výuka architektury na ČVUT má dlouhou tradici, tvořila vždy přirozenou součást vzdělání techniků a podílela se na ní řada významných českých architektů. V 19. století zde působili například Jiří Fišer, tvůrci Národního divadla Josef Zítek a Josef Schulz, rovněž Antonín Balšánek, Josef Fanta nebo Jan Koula.

Významným mezníkem v novodobé historii fakulty bylo postavení Nové budovy ČVUT od profesorky Aleny Šrámkové a jejího týmu, ve které od roku 2011 FA ČVUT sídlí. Dosud jednooborově zaměřená FA otevřela v roce 2009 nový studijní program Design a v roce 2015 akreditovala nový obor Krajinářská architektura.

Výstava FA ČVUT 1976-2016 i stejnojmenná publikace představí historii školy, vývoj výuky architektury nebo vybraná díla absolventů a pedagogů. Do přípravy jejich medailonů se v rámci ankety Osobnost FA ČVUT zapojili také bývalí studenti. Zakončení oslav proběhne v Nové budově ČVUT a bude spojeno se slavnostní vernisáží výstavy ateliérových projektů FABRIKA zimní 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám