Hlavní obsah

Z chemické vysoké školy vznikla před 23 lety Univerzita Pardubice

Novinky,

Univerzita Pardubice se až do 31. března 1994 jmenovala Vysoká škola chemicko-technologická v Pardubicích. Původní čistě chemická vysoká škola vznikla vládním nařízením č. 81 z 27. června 1950. Několik fakult současné, šířeji zaměřené univerzity, ještě neuzavřelo termíny podání přihlášek, uchazeči se tedy stále mohou hlásit ke studiu.

Foto: Univerzita Pardubice

Pohled na centrální univerzitní kampus v Pardubicích-Polabinách

Článek

K prvotnímu zahájení výuky školy došlo 15. října 1950 v adaptovaných prostorách pekařské a cukrářské průmyslovky, studia chemie zahájilo prvních 120 studentů.

V následujícím roce pro potřeby vysoké školy upravili budovu bývalé státní průmyslové školy na náměstí Čs. legií, která prošla v posledních letech rekonstrukcí.

Nyní slouží jako univerzitní centrum všem fakultám Univerzity Pardubice a modernímu Centru materiálů a nanotechnologií.

Vznik nových nechemických fakult

V listopadu 1953 se status školy změnil, nařízením vlády vznikla „Vysoká škola chemicko-technologická v Pardubicích“ známá 40 let pod zkratkou VŠChT.

Vysoká škola vznikla s cílem vychovávat odborníky v oblasti technické chemie pro potřeby rychle se rozvíjejícího chemického průmyslu východních Čech.

Po roce 1990 se její struktura změnila. Z jednofakultní školy chemického zaměření se vznikem nových fakult stala instituce poskytující vysokoškolské vzdělání univerzitního typu.

Přihlášky a přijímačky

Zájemci o studium mají v pátek 31. března jednu z posledních možností přihlásit se v prvním kole do přijímacího řízení ke studiu v následujícím akademickém roce 2017/2018.

Tři fakulty univerzity, chemicko-technologická, filozofická a elektrotechniky a informatiky ještě tento den akceptují přihlášky k bakalářskému studiu.

Fakulta chemicko-technologická a Fakulta elektrotechniky a informatiky přijímají uchazeče do svých bakalářských studijních programů/oborů bez přijímacích testů, tedy na základě výsledků ukončeného středoškolského studia. Na Fakultu filozofickou budou uchazeči o studium skládat přijímací zkoušky, a to podle požadavků jednotlivých oborů.

Fakulta ekonomicko-správní a Fakulta zdravotnických studií již první kolo přijímání přihlášek do bakalářských studií ukončily.

Další dvě ze sedmi fakult, Dopravní fakulta Jana Pernera a Fakulta restaurování přijímají přihlášky k bakalářskému studiu i nadále. Dopravní fakulta uzavírá přijímání přihlášek 30. dubna a nejmenší Fakulta restaurování, která sídlí v Litomyšli, bere přihlášky a podklady pro výběr talentovaných uchazečů do svých uměleckých oborů až do 19. května.

Loni přišlo na univerzitu celkem přes 8100 přihlášek ke studiu.

Univerzita Pardubice je dnes jednou z 26 veřejných vysokých škol v ČR. Je jedinou univerzitou v Pardubickém kraji, nabízí více než 60 studijních programů se 140 obory v bakalářském, navazujícím magisterském nebo doktorském studiu. Zaměstnává 1,5 tisíce pracovníků a patří mezi první desítku nejvýznamnějších zaměstnavatelů v kraji.

Za posledních 25 let prošla vysoká škola rozvojem studijních programů a pěstovaných věd, rozrostla se na sedm fakult. V současnosti na ní studuje přes osm tisíc vysokoškoláků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám