Hlavní obsah

USA chtějí mít plovoucí pevnosti s vlastností automatického lega

Novinky, pst

Při nasazení sil v zahraničí čelily ozbrojené síly USA občas problému s hledáním spojenců pro umístění týlového zázemí a letišť. Jednou z možností, jak obejít zdlouhavou diplomacii nebo podmínky omezující nasazení sil, by měla být mobilní plovoucí základna, která by navíc byla schopná se automaticky sestavit.

Foto: Profimedia.cz

Kontejnerová loď by podle DARPA byla navíc i dobrým krytím pro dopravu mobilní plovoucí pevnosti do vybrané oblasti.

Článek

Plán, na kterém podle serveru register.com pracuje agentura DARPA, počítá s tím, že základna by se skládala ze samostatných modulů o velikosti běžných přepravních kontejnerů. Ty by do vybrané oblasti k pobřeží dopravila kontejnerová loď. Moduly by se vyložily místo v přístavu do vln a sestavila by se základna - třeba s přistávacími plošinami pro letouny, s doky pro lodě a se zázemím pro námořní pěchotu či jednotky seal.

Tento plán má výhodu v tom, že poměrně jednoduchá technologie by snížila potřebu budovat tolik nákladných vysoce specializovaných válečných lodí, které nejsou navíc pro různé úkoly univerzálně použitelné.

Vhodná odpověď pro neobvyklé mise

Americké námořnictvo je nasazováno do humanitárních operací, nebo například do boje s piráty nebo pašeráky drog a zbraní. Velké válečné lodi přitom pak podle expertů vypadají jako pneumatické kladivo poslané na komára.

Možnost vybudovat v oblasti autonomní základnu, z níž by mohly startovat vrtulníky a hlídkové čluny, by zmíněným typům operací odpovídala lépe než nasazení letadlové lodi s celým doprovodem křižníků, fregat a minolovek, které jsou primárně určené pro vojenské údery a boj s cizím válečným námořnictvem.

Stavebnicová základna by se navíc mohla pružně přizpůsobovat velikostí a strukturou každé misi. Samozřejmě některé moduly by nechyběly vždy - velitelský, komunikační nebo ubikace. Naopak rozjezdové dráhy a hangáry by se přizpůsobovaly typu nasazených zbraní - například letce bezpilotních bombardérů.

Z deseti modulů o rozměrech standardního kontejneru by tak mohla vzniknout například přistávací plošina o velikosti 12x12 metrů pro helikoptéry. Přitom i velká kontejnerová loď pojme tisíce takových modulů. Velikost výsledné základny může být imponující.

Jako automatické lego

Přitom na rozdíl od jiných futuristických projektů DARPA je tento založen na reálné technologii. Nicméně každý modul musí mít autonomní pohon a schopnost řídit se signály, které mu určí místo ve struktuře a navedou na spojení se sousedními segmenty. Podle serveru register.com by to fungovalo jako automatická stavebnice.

Některé ještě robustnější plány počítaly s možností využití technologie ropných plošin. Jejich pospojováním by mohla vzniknout ohromná základna s dlouhými rozjezdovými drahami. Ovšem tento koncept není tak efektivní a navíc vybudování takové základny by bylo mnohem pomalejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám