Hlavní obsah

Univerzita v Liberci láká studenty z exotických zemí

Právo, Michael Polák

Indie, Bangladéš, Pákistán i Nigérie. Zahraničních studentů z těchto exotických zemí by mohlo brzy studovat na Technické univerzitě v Liberci (TUL) diametrálně více než dosud. Univerzita totiž rozšířila svou spolupráci s náborovými agenturami, které zahraniční studium mladým lidem v rozvojových zemích zprostředkovávají. Zástupci agentur navštívili v průběhu července Liberec, aby si univerzitu prohlédli.

Foto: TUL

Zástupci náborových agentur přijeli do Liberce, zleva Bharath Kumar Pamujula, Abiola Adeyeye a Alamgir Hossain.

Článek

Bez náborových agentur by byl podle mluvčí TUL Jaroslavy Kočárkové příliv zahraničních studentů minimální.

„Náborové agentury dokážou propagovat naši univerzitu v cílových zemích, ale pomohou také osloveným uchazečům s výběrem oboru, s vyplněním přihlášky, se zajištěním termínu konzultace na ambasádě či s překlady klíčových dokumentů do češtiny,“ popisuje mluvčí.

Vědecká komunita je bez hranic

Technická univerzita o studenty z exotických zemí stojí. Ukazuje to, jak je její akademické prostředí mezinárodní, má to také pozitivní finanční efekt.

„Možná ještě větším přínosem jsou pro nás nové kontakty, poznávání jiného přístupu k práci a také zlepšování jazykových dovedností. Vědecká komunita je dnes prakticky bez hranic. V globálním prostředí spolupracujeme s vědeckými pracovišti a univerzitami na celém světě a navazujeme stále nové kontakty,“ říká rektor TUL Zdeněk Kůs.

Většina nezvládne projít administrativou

Cestu zahraničních studentů do Česka náborové agentury značně usnadňují. „Spoluprací s agenturami se výrazně zvýší naše šance na to, že student k nám opravdu nastoupí ke studiu,“ tvrdí vedoucí zahraničního oddělení TUL Lucie Koutková.

„Administrativní proces přihlášení je velmi složitý a 98 procent uchazečů o studium na naší univerzitě jím zatím nezvládá samostatně projít,“ dodává Koutková.

Náboráři Alamgir Hossain z Bangladéše, Abiola Adeyeye z Nigérie a Bharath Kumar Pamujula zastupující Indii a Pákistán přijeli v červenci do Liberce a věnovali tři dny tomu, aby si vše prohlédli a na všechno se vyptali.

Viděli vše od laboratoří, přes knihovnu a sportovní zázemí, po pokoje na kolejích v Liberci Harcově. A prohlédli si také město.

Obor v angličtině

„Nadchlo je vybavení laboratoří. Obědvali v menze a byli s kvalitou jídla velmi spokojeni. Naše univerzita je určitě zaujala, jak můžeme usuzovat i z velmi konkrétních dotazů týkajících se studia a života v Liberci, které si připravili,“ doplňuje Ivana Pekařová ze zahraničního oddělení.

Nalákat zahraniční studenty chce univerzita i nabídkou oborů. „V nadcházejícím akademickém roce proto podruhé otevřeme na fakultě strojní obor Mechanical Engineering v angličtině a letos nově otevře ekonomická fakulta magisterský obor Business Administration také v angličtině,“ říká Lucie Koutková.

Reklama

Související články

Američtí medici míří do českých nemocnic

Třiačtyřicet amerických studentů medicíny se od úterý do konce července stalo součástí českých lékařských týmů pečujících o ambulantní dospělé i dětské...

Výběr článků

Načítám