Hlavní obsah

Američtí medici míří do českých nemocnic

Právo, Václav Pergl

Třiačtyřicet amerických studentů medicíny se od úterý do konce července stalo součástí českých lékařských týmů pečujících o ambulantní dospělé i dětské pacienty, o hospitalizované v nemocnicích a budou přítomni operačním zákrokům. Umožňuje jim to program Prague Selective, největší mezinárodní vzdělávací program pro budoucí lékaře, který jako jediný v Česku má i mezinárodní status.

Foto: Profimedia.cz

MUDr. Martin J. Stránský, ředitel Prague Selective

Článek

„V letošním roce jsme se poprvé zaměřili pouze na studenty z amerických univerzit. Tři týdny se budou účastnit života čtyř významných pražských nemocnic a Polikliniky na Národní a získávat praktické zkušenosti z rukou více než dvaceti předních českých lékařů,“ sdělil v úterý Právu MUDr. Martin J. Stránský, ředitel Prague Selective.

Stáže budou studenti absolvovat na Chirurgické klinice 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice, klinikách chirurgie, neurologie a dětské neurologii Fakultní nemocnice v Motole, na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a Klinice infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Podpora velvyslance

„Česká republika je skvělým místem, kde američtí studenti medicíny mohou začít poznávat jiné země a učit se od zahraničních kolegů – nejen kvůli úrovni české vědy, technologií a lékařství, ale také kvůli dlouholetým a pevným vztahům našich dvou zemí,” řekl k programu americký velvyslanec v ČR Andrew H. Schapiro.

O ekonomicky úspěšných a neúspěšných modelech systémů zdravotnictví používaných ve světě a proč je například ten český zejména v souvislosti s výsledky hospodaření v porovnání s americkým lepší, budou studenti diskutovat s MUDr. Martinem Janem Stránským, mezinárodně uznávaným expertem v oblasti zdravotních systémů.

Infekční onemocnění nejen v souvislosti s problematikou uprchlíků či virem zika pak budou předmětem setkání s primářem Kliniky infekčních onemocnění MUDr. Petrem Smejkalem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám