Hlavní obsah

Univerzita Palackého bude vyučovat rozvojová studia. Zájem je z celého světa

Novinky,

Olomoucká Univerzita Palackého (UP) uvítá na podzim první posluchače mezinárodního magisterského studijního programu Mezinárodní rozvojová studia (GLODEP). Zájem mělo 758 uchazečů ze 105 zemí, uspělo však jen 20 nejlepších. Kromě Olomouce usednou studenti do lavic i na partnerských univerzitách ve Francii a Itálii.

Foto: Univerzita Palackého - Gabriela Knýblová

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Článek

Projekt GLODEP, podpořený Evropskou komisí, obstál v konkurenci 80 návrhů. Jedná se o jediný takový projekt schválený v roce 2016, který vede česká univerzita.

Studium nabídne možnost vzdělávat se na třech evropských univerzitách, které realizují programy v oblasti rozvojových studií a rozvojové ekonomie. Kromě nejstarší moravské univerzity se jedná o francouzskou University of Clermont Auvergne a italskou University of Pavia.

„Na každé z nich stráví studenti půl roku, poslední semestr se budou věnovat stážím a psaní diplomových prací. Cílem je připravit odborníky v oblasti rozvojových politik. Absolventi mohou pracovat v mezinárodních či národních organizacích. Někteří najdou uplatnění v neziskovém sektoru či ve firmách, jež se zaměřují na udržitelný ekonomický a lidský rozvoj,“ uvedla koordinátorka projektu Simona Šafaříková z katedry rozvojových a environmentálních studií Přírodovědecké fakulty UP.

Pro nadané studenty z chudých zemí je školné překážkou pro získání kvalitního vzdělání na prestižních evropských univerzitách
Simona Šafaříková, koordinátorka projektu

Spolupracují i mimoevropské univerzity. Studenti na nich mohou zpracovat diplomové práce a konzultovat problematiku s tamními profesory.

„Nabídka je skutečně pestrá – jedná se o bhútánskou Royal University of Bhutan, rwandskou University of Rwanda, kyrgyzskou Alatoo Atatürk University v Biškeku, palestinskou Bethlehem University a také madagaskarskou Université Catholique de Madagascar. Spolupráci s těmito univerzitami jsme navázali na základě předchozích kontaktů,“ objasnil další koordinátor Miroslav Syrovátka.

Příspěvky na studium

Díky finanční podpoře Evropské komise získá v rámci evropského projektu Erasmus Mundus Joint Master Degree celkem 60 účastníků během čtyř let programu příspěvek na studium. Kromě stipendistů může být přijata část studentů, kteří si školné uhradí sami. Největší zájem o studium byl z regionu subsaharské Afriky (151 přihlášek) a jižní Asie (139).

„Pro nadané studenty z chudých zemí je školné zásadní překážkou pro získání kvalitního vzdělání na prestižních evropských univerzitách. Program GLODEP pomáhá tento problém řešit. Nejlepším studentům poskytne příspěvek na pokrytí životních a studijních nákladů v ČR, Francii a Itálii,“ dodala Šafaříková.

Nápad vytvořit mezinárodní magisterský program v oblasti rozvojových studií vznikl na podzim roku 2014. Příprava projektu trvala dva roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám