Hlavní obsah

Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století. Vážou se k jejímu vzniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Univerzita Karlova (UK) získala vzácné listiny z roku 1347, které se vážou k jejímu založení. Oba dokumenty tak předcházejí vzniku školy, kterou založil o rok později císař Karel IV. První písemností je souhlas papeže Klimenta VI. s vybudováním pražského učení, druhou notářský opis daného souhlasu s podpisy svědků. Listiny v pátek vedení univerzity představilo na tiskové konferenci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na snímku originál listiny papeže Klimenta VI. z 26. ledna 1347, obsahující souhlas se založením vysokého učení v Praze.

Článek

„Jsem šťasten, že v roce 670. výročí vzniku univerzity a stého výročí vzniku Československa se podařila věc, v níž nikdo nedoufal. Je to historický okamžik nejen pro univerzitu a Českou republiku, ale i pro evropskou vzdělanost,” uvedl rektor UK Tomáš Zima. Získání listin označil za objev tisíciletí a věc nedozírné hodnoty.

Ztratit se mohly za husitských válek nebo za třicetileté války.
Tomáš Zima, rektor UK

Papež byl Karlovým vychovatelem

Papež Kliment VI., který byl Karlovým vychovatelem v jeho mládí u pařížského dvora, vydal svůj souhlas se založením pražské univerzity 26. ledna 1347. Je napsán na velmi dobře dochovaném italském pergamenu, na kterém visí olověná papežská bula neboli pečeť. Na její přední straně jsou hlavy apoštolů Petra a Pavla, na zadní pak stojí papežovo jméno.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V dokumentu se píše, že papež Kliment VI. po suplice Karla IV. dává souhlas, aby se v Praze založilo obecné vysoké učení. To má právo vzdělávat magistry a doktory a udělovat grady neboli tituly a hodnosti platné v celé tehdejší západní Evropě.

Druhá listina je notářský opis souhlasu z 30. června 1347. Text je na pergamenu, který se užíval v Čechách. Dokument je mírně poškozený. Podle vedení univerzity to dokládá, že se používal a méně pečlivě se s ním zacházelo. Ze dvou přivěšených voskových pečetí pražské kapituly a vikáře se dochovala jen jedna, a to kapitulní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Opis papežské listiny

Vydavatelem tohoto takzvaného instrumentu, tedy opisu, byl notář Petr Michalův z Prahy, což dokazuje jeho podpis. Nechybějí jména svědků, kterými byli významní členové Svatovítské kapituly.

Ze soukromé sbírky

Listiny škola získala ze soukromé sbírky. Před třemi týdny ji oslovila banka J, že má možnost písemnosti zakoupit a škole prodat. Odborné posudky prokázaly pravost dokumentů. Tento týden v pondělí UK podepsala smlouvu, ve středu se dokumenty dostaly do jejího archivu. Pokud to stav listin dovolí, bude je škola vystavovat při významných událostech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Opis papežské listiny

Písemnosti se nyní budou restaurovat. Zaměří se na ně také historici. Budou pátrat po tom, jak se z arcibiskupského archivu listiny dostaly do soukromých sbírek a kudy putovaly. Ztratit se mohly podle rektora za husitských válek či za třicetileté války.

„Bude to určitě hezká detektivní práce. Uvidíme, kam se dopátráme. Ten začátek je leden 1347,” dodal Zima.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám