Hlavní obsah

K výročí založení Univerzity Karlovy vydá mincovna speciální kilogramovou minci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti oslav 670 let existence Univerzity Karlovy, která byla založena 7. dubna 1348 v Praze, vydává Česká mincovna stříbrnou kilogramovou minci. Mince vyjde ve striktně omezeném nákladu, což jí vedle umělecké hodnoty může dát rovněž hodnotu investiční a sběratelskou. Mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou je tuzemským výrobcem a prodejcem pamětních mincí a medailí již 25 let, tuto nejnovější minci začne razit 20. dubna.

Foto: Česká mincovna

Vzor mince

Článek

Karlova univerzita po staletí tvoří jeden z pilířů vzdělanosti naší země. Její absolventi byli vždy významnými tvůrci pokroku a prosperity a dodávali jí váhu na středoevropské křižovatce dějin. A proto si vedle emisí k letošnímu 100. výročí vzniku republiky připomínáme 7. dubna také 670. výročí založení této univerzity, bez níž si vznik samostatné a sebevědomé země lze jen stěží představit,“ prohlásil Jaroslav Černý z České mincovny.

Vznikne 200 kusů, cena se vyšplhá přes 39 tisíc

Autorem pamětní mince je medailér a pedagog Petr Horák. Takzvané reverzní (zadní, rubové) straně dominuje postava Karla IV., který drží v ruce zakládací listinu školy s pečetí, averzní (přední, lícová) strana vyobrazuje jeho klečící postavu před svým vzorem – svatým Václavem.

Klečícího císaře pak obklopují náležitosti emitenta mince, kterým je tichomořský ostrov Niue. Je zde i portrét královny Alžběty II., nezávislý ostrovní stát je totiž přidružený k Novému Zélandu, jehož hlavou je britská královna. Dále je na minci její nominální hodnota 80 dolarů a rok emise (vydání).

„Kompozici mince dotvářejí ještě naše heraldická zvířata, orlice a lev, spolu s latinským opisem ANNO DCLXX. AB UNIVERSITATE CAROLINA FUNDATA (670. výročí založení Univerzity Karlovy),“ dodal Černý.

Stříbrná kilogramová mince o průměru 90 milimetrů v provedení standard se bude razit 20. dubna v omezeném nákladu 200 kusů. Již nyní je možné si ji zarezervovat, cena bude 39 450 korun. Majestátní mince bude uložena do luxusní dřevěné etue (pouzdro) s ilustrovaným certifikátem pravosti, jak doplňuje mincovna.

Rozdělení školy na českou a německou v 19. století

Univerzita Karlova je jednou z nejstarších vysokých škol v Evropě. Byla založena 7. dubna 1348 nadační listinou Karla IV. Za vlády Václava IV. a později v době husitství se stala mezinárodně izolovanou, po porážce stavovského povstání byla roku 1622 odevzdána jezuitům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ve druhé polovině 19. století rostlo napětí mezi Čechy a Němci, které vyústilo roku 1882 k rozdělení univerzity na českou a německou. Na německé univerzitě působili například významní fyzici Christian Doppler a Albert Einstein, na české později Tomáš Garrigue Masaryk. Za první republiky došlo k rozšíření studia pro ženy, vznikly i nové fakulty.

V době německé okupace byly české vysoké školy v roce 1939 dočasně uzavřeny, majetek Univerzity Karlovy převzali Němci. Po 2. světové válce se majetek vrací do rukou školy, po roce 1948 však dochází k vyloučení čtvrtiny studentů a propouštění mnoha učitelů.

V současnosti na ní studuje přes 49 tisíc studentů. Celkem zde lze studovat na 17 fakultách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám