Hlavní obsah

Úchvatná podívaná: Jak vidí astronauti polární záři

Novinky, zgl

Polární záře dokáže vykouzlit úchvatnou podívanou. Říká se, že nejlépe je vidět z Aljašky nebo Grónska. Užívat si barevný rej světel ale mohou také astronauti. Evropská vesmírná agentura (ESA) ukázala video, na kterém je aurora borealis vidět z vesmíru.

Polární záře zachycená na časosběrném videu z vesmíruVideo: ESA

 
Článek

Autorem časosběrného videa je astronaut Alexander Gerst, německý rodák a geofyzik, který je od roku 2009 členem oddílu ESA. Jeho hlavním úkolem bylo během šestiměsíčního pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) spolu s dvěma dalšími kolegy instalovat speciální pec.

Foto: Profimedia.cz

Astronaut Alexander Gerst

Během toho ale zachytil také celkem 12 500 snímků, ze kterých nakonec vzniklo šestiminutové video. To zachycuje světla nočních velkoměst, mračna zakrývající modrou planetu i východy a západy Slunce.

Nejzajímavější je ale právě část na videu výše, která zachycuje polární záři z výšky 400 kilometrů nad zemským povrhem. Jasně zelený rej světel prokresluje v nahodilých obrazcích atmosféru Země.

Polární záře vzniká díky erupcím slunečních skvrn

Dechberoucí podívanou tvoří ve vysoké atmosféře masivní erupce (protuberance) slunečních skvrn. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Poslední únorovou sobotu loňského roku takto rozsvítila černou oblohu aurora borealis nad norským městem Trondheim. Za zelenožlutou polární září tehdy vyrazily tisíce turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nádherná polární záře nad norským TrondheimemVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám