Hlavní obsah

U budované čínské kosmické stanice přistála laboratoř Hledání nebes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína rozšířila svou budovanou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác) o další modul. Je jím laboratoř Wen-tchien (Hledání nebes), s níž raketa Dlouhý pochod 5B odstartovala v neděli z kosmického střediska na ostrově Chaj-nan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U budované čínské vesmírné stanice přistál modul s laboratoříVideo: Reuters

 
Článek

Modul Wen-tchien odstartoval v neděli v 8:22 SELČ, k připojení laboratorního modulu na přední dokovací uzel základního staničního modulu Tchien-che (Nebeská harmonie) došlo ten samý den ve 21:13 SELČ.

Posádka do nově „zaparkovaného“ modulu Wen-tchien poprvé vstoupila v pondělí ve 4:03 našeho času, jak na svém Twitteru shrnul specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Po zhruba 13hodinovém letu tak modul úspěšně přistál u obytné části orbitální stanice, v níž jsou od června na šestiměsíční misi tři čínští kosmonauti. Tamní osazenstvo vede astronaut Čchen Tung, který se už jedné vesmírné mise účastnil. V trojici je s ním a kolegou Cchaj Sü-čejem i Liou Jang, která byla první ženou, jež v rámci čínského vesmírného programu odstartovala do kosmu.

Čína vyslala do vesmíru druhý modul pro svou orbitální stanici

Svět

Zmíněný první modul Tchien-che je na oběžné dráze již od loňského dubna.

Takřka 18metrová a 23tunová laboratoř Wen-tchien bude využívaná pro vědecké a biologické experimenty. Podle Václavíka jde navíc o nejhmotnější náklad, jaký doposud Čína vypustila na oběžnou dráhu.

Stanice ve tvaru T

V říjnu chce Čína ke stanici vyslat další laboratorní segment, třetí modul Meng-tchien (Snění o nebesích), čímž se budování Tchien-kungu uzavře. Stanice pak dostane konečnou podobou ve tvaru písmene T.

Čína vytváří nové potraviny v kosmu. Vylepšuje semínka plodin ozařováním

Věda a školy

Jak připomíná agentura AP, čínský vesmírný program řídí čínská armáda. Stanice Tchien-kung vzniká bez pomoci jiných států.

Čína může plánovat vojenské ovládnutí Měsíce, tvrdí NASA. Pomluva, reaguje Peking

Věda a školy

Z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vyřadily Čínu Spojené státy právě kvůli napojení vesmírného programu na armádu. V roce 2011 totiž Kongres přijal zákon zakazující oficiální americký kontakt s čínským kosmickým programem kvůli „obavám o národní bezpečnost“.

Italka a Rus vylepšovali u ISS robotickou ruku, kterou chtěl Rogozin zrušit

Věda a školy

Čína každopádně vyslala svého prvního člověka do vesmíru v roce 2003. V rámci svého vesmírného programu poslala robotická vozítka na Měsíc a loni jedno umístila na Marsu. Získala vzorky půdy z měsíčního povrchu a zvažuje vyslání lodi s posádkou na Měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám