Hlavní obsah

Tisíc let starý recept s česnekem dokáže zahubit zlatého stafylokoka

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivý poznatek učinili britští vědci, když hledali, jak zlikvidovat bakterii zlatého stafylokoka, postrach všech nemocnic – tento mikrob totiž odolává dostupným antibiotikům. Jenže – jak se ukázalo, smrtící je pro něj lektvar uvařený podle tisíc let starého receptu.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý stafylokok patří mezi nejčastější původce hnisavých infekcí a intoxikací.

Článek

Vědci ho nalezli v knize receptů z 9. století, v kůži vázané, uložené v Britské knihovně. Jde o jednu z nejstarších dochovaných lékařských knih v zemi. Obsahuje i jakýsi „oční balzám“.

„Vybrali jsme tento recept, protože pracuje s přísadami, jako je česnek, jejichž antibiotický účinek vědci nyní zkoumají,“ uvedla podle CNN překladatelka a expertka na anglosaskou kulturu z Nottinghamské univerzity.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Snažili jsme se rekonstruovat lektvar co nejvěrněji, i pokud jde o přesné díly přísad,“ doplnila mikrobioložka Freya Harrisonová, vedoucí týmu.

Týkalo se to i vína z vinice, jaké mohlo růst v 9. století. Směs počítá nejen s česnekem a cibulí (nebo pórkem), ale i kravskou žlučí.

Ta se měla vařit v mosazné nádobě, pak devět dní odpočívat předtím, než se filtrovala přes látku. Když vědci lektvar použili, nestačili se divit.

„Zjistili jsme, že je nesmírně účinný jako antibiotikum proti stafylokokům,“ shrnula mikrobioložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám