Hlavní obsah

Test ruské rakety nové generace byl úspěšný. Na druhou zkoušku se čekalo šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pleseck (Rusko)

Rusko v pondělí provedlo úspěšný test nové těžké rakety Angara-A5. Podle agentury AP šlo o druhý z celkem šesti plánovaných zkušebních letů nosiče schopného dopravit do vesmíru více než 20 tun nákladu. První – a rovněž úspěšný – test proběhl už v prosinci 2014, plné nasazení rakety do provozu však zbrzdila řada problémů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start těžké nosné rakety Angara-A5 Video: AP

 
Článek

Třístupňová raketa Angara-A5 odstartovala v 8:50 moskevského času (6:50 SEČ) z testovacího kosmodromu ministerstva obrany Pleseck, který se nachází na severu evropské části Ruska. Na oběžnou dráhu vynesla s využitím pohonného bloku Briz-M maketu kosmického aparátu, informovala na webu ruská vesmírná korporace Roskosmos.

V Rusku cvičila celá triáda strategických jaderných sil, odpalovala rakety

Evropa

Základem nosičů typu Angara jsou univerzální moduly URM-1 a URM-2, přičemž jednotlivé třídy těchto raket využívají různé počty modulů URM-1. U lehkých nosičů Angara-1.2 se například používá jeden, zatímco u Angary-A5 mohou být až tři tyto moduly.

Další starty mají proběhnout příští rok v létě, píše AP.

Potíže ruského kosmického programu

Roskosmos a ruský vesmírný program v minulých letech zaznamenaly několik nezdarů a korupčních skandálů. Ty se týkaly mimo jiné nově budovaného kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde byli subdodavatelé obviněni z rozkrádání státních fondů.

Vyšetřování v ruské kosmické agentuře: Rozkradly se miliardy

Evropa

Uvedené potíže také přispěly ke zpoždění realizace projektu těžkých nosičů Angara-A5, které jsou vůbec první raketou vyrobenou v Rusku od rozpadu bývalého Sovětského svazu. Nahradit mají starší rakety Proton.

Agentura Reuters připomněla, že výrobu zpozdily i technické problémy včetně loňského zjištění závady motorů, jež by podle odborníků mohla raketu během letu zničit.

Těžká raketa dopravila do vesmíru americkou tajnou vojenskou družici

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám