Hlavní obsah

Tající ledovce vytvořily ve švýcarských Alpách přes tisíc nových jezer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce tzv. malé doby ledové, tedy zhruba od poloviny 19. století, vytvořily tající ledovce v alpském pohoří ve Švýcarsku zhruba 1200 nových jezer, informoval tamní zpravodajský web swissinfo.ch. Vědci rovněž odhalili, že zhruba 180 ledovcových jezer vzniklo během pouhého desetiletí mezi roky 2006 a 2016. Změna klimatu tak razantně mění krajinu.

Foto: Profimedia.cz

Jezero u ledovce Rhône ve Švýcarsku na ilustrační fotografii

Článek

Od roku 1850 došlo ve švýcarských Alpách kvůli tání ledovců ke vzniku téměř 1200 nových jezer, přičemž přibližně tisícovka z těchto mladých vodních útvarů existuje dodnes. Necelá čtvrtina takto poměrně nově vzniklých jezer se totiž později buď zmenšila, nebo úplně zmizela.

Tým vědců z Univerzity v Curychu a federálního úřadu pro životní prostředí Eawag (Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology) na to přišel pomocí analýzy leteckých záběrů a shromáždění veškerých dat o alpských ledovcích, vývoji jejich tání i třeba o podpovrchové vodě.

Za 20 let zmizely islandské ledovce z plochy 750 čtverečních kilometrů

Věda a školy

Počáteční větší vrchol této „jezerotvorby“ nastal v letech 1946 až 1973, kdy se každý rok vytvořilo, podle zjištění expertů, průměrně osm nových jezer.

Odhalilo se také, že proces se zrychlil. Ve švýcarských alpských oblastech se cca 180 stávajících ledovcových jezer zrodilo v letech 2006 až 2016, kdy se tak každoročně objevilo zhruba 18 nových vodních ploch. To je podle odborníků „viditelným důkazem změny klimatu v Alpách“.

V dané době se zde vodní plocha z důvodu těchto dějů zvětšovala ročně o zhruba 400 metrů čtverečních, upozornil vědecký server Phys.org.

Loni ledovce přišly o dvě procenta objemu

„Na jedné straně nás překvapila samotná čísla, na druhé straně výrazné zrychlení procesu odtávání,“ konstatoval podle listu The Daily Mail výzkumník Daniel Odermatt z ústavu Eawag.

„Na začátku projektu jsme očekávali, že odhalíme několik stovek ledovcových jezer. Nyní jich je přes tisíc, a pouze za poslední desetiletí jich tedy přibylo kolem 180,“ dodal.

FOTO: Mohutný argentinský ledovec oteplování zatím neohrožuje

Cestování

Podle badatelů zároveň platí, že jen za loňský rok ztratily ledovce ve Švýcarsku dvě procenta svého objemu.

Italský ledovec zakrývají plachtou

V severní Itálii navíc letos jako obvykle začali zakrývat ledovec Presena, aby zabránili jeho tání. Dlouhé pásy geotextilie mají odrážet sluneční paprsky a bránit sněhu pod tím tát. Podle klimatologů lze tímto způsobem v létě zabránit odtání až 70 procent sněhu.

Italský ledovec kvůli tání opět zakrývají plachtou

Věda a školy

Textilie používaná v italských Rétských Alpách ve snaze zachránit ledovou masu funguje podobně jako např. zástěny oken, kterými se dá předejít přehřátí automobilů, napsala nedávno agentura Reuters.

„Ústup ledovců je možná neprůkaznější projev globálního oteplování,“ shrnul glaciolog Christian Casarotto z vědeckého muzea v Tridentu.

Reklama

Související články

Vznikl největší ledovec světa

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledu o rozloze Pardubického kraje, a vznikl tak největší ledovec na světě, uvedla Evropská kosmická agentura. Ledovec...

Výběr článků

Načítám