Hlavní obsah

Studentů VŠ v uplynulém desetiletí ubylo o čtvrtinu, informoval ČSÚ

– Praha

Studentů vysokých škol v Česku v uplynulém desetiletí ubylo o čtvrtinu na zhruba 300 tisíc, do roku 2010 jich každoročně přibývalo. Loni se sice počet studujících poprvé po devíti letech meziročně zvýšil o 11 tisíc, ve srovnání s rokem 2010 jich ale bylo na veřejných a soukromých vysokých školách o 96 600 méně. Pokles počtu studentů zaznamenaly všechny obory s výjimkou zdravotní a sociální péče.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Univerzita Karlova v Praze. Ilustrační snímek.

Článek

Informace o počtech vysokoškolských studentů vyplývají z údajů, které aktuálně poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

Úbytek v technice, výrobě a stavebnictví

Vendula Kašparová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ sdělila, že ve zdravotní a sociální péči proti roku 2010 loni přibylo sedm procent studentů, naopak největší úbytek počtu studentů, o 37 procent, byl v oborech zaměřených na techniku, výrobu a stavebnictví.

Plat učitelů loni podle ministerstva stoupl o 10 procent na 44 tisíc korun

Věda a školy

Podle statistiků je výsledek ohledně počtu vysokoškoláků ovlivněn z velké části demografickým vývojem, konkrétně výrazně se snižující velikostí populace ve věku 20 až 29 let, což je věk typický pro studium vysoké školy.

Co do počtu absolventů podle jednotlivých skupin oborů v roce 2001, 2010 i 2020 ukončilo nejvíce lidí VŠ studia zaměřená na obchod, administrativu a právo

Současně s poklesem počtu vysokoškoláků ubylo absolventů. Loni jich opustilo vysoké školy přibližně 63 tisíc, tedy o 25 tisíc méně než o deset let dříve a o 31 tisíc méně než v roce 2012, kdy VŠ studium úspěšně ukončil rekordní počet absolventů.

Po roce 2000 začali přibývat cizinci a ženy

Podle analýzy ČSÚ se od roku 2001 do roku 2012 počet absolventů vysokých škol v ČR postupně zvyšoval ze 30 100 na 94 100. Poté začal klesat až na loňských 62 900 absolventů.

Zároveň mezi absolventy vysokých škol přibylo v letech 2001 a 2013 žen a cizinců. Před 20 lety bylo mezi absolventy vysokoškolských studií 51,4 procenta studentek, do roku 2013 jejich podíl stoupl na 61 procent a v dalších letech se držel na třech pětinách. Podíl cizinců mezi absolventy narostl z 1,9 procenta v roce 2001 na loňských 14,2 procenta.

Počet cizinců na vysokých školách loni vzrostl, přibylo i studentů celkově

Věda a školy

Celkový podíl cizinců studujících na českých vysokých školách v posledních deseti letech podle ČSÚ stoupl o třetinu, a loni tak dosáhl 17 procent.

„Některou z vysokých škol v ČR loni studovalo 50 441 cizinců majících 165 různých státních občanství,“ uvedli statistici. Dlouhodobě nejvyšší zájem o studium v Česku podle nich mají Slováci, následují studenti z Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu.

Pokud jde o dosaženou úroveň vzdělání, v posledních deseti letech mírně ubylo absolventů bakalářských oborů a naopak mírně přibylo absolventů magisterských oborů.

Stát podle NKÚ nerozděluje peníze pro VŠ tak, aby zvyšoval jejich kvalitu

Domácí

Co do počtu absolventů podle jednotlivých skupin oborů v roce 2001, 2010 i 2020 ukončilo nejvíce lidí vysokoškolská studia zaměřená na obchod, administrativu a právo. Následovaly technické, výrobní a stavební obory. Na třetí příčce v počtu absolventů se v čase udržuje podle ČSÚ skupina oborů vztahujících se ke vzdělávání a výchově.

Naopak nejméně absolventů mají v posledních letech vysoké školy zaměřené na studium zemědělství, lesnictví, rybářství a veterinární lékařství.

Na teoretickou výuku VŠ je 24. května pozdě, leckde už začaly zkoušky

Věda a školy

Reklama

Související články

Zájem o pobyty Erasmu klesl o polovinu

Výjezdů z ČR do zahraničí s evropským stipendijním programem Erasmus ubylo loni meziročně asi o polovinu. Pokračovaly hlavně dlouhodobé pobyty, účastníci při...

Výběr článků

Načítám