Hlavní obsah

Studenti ČVUT naučili drony komunikovat s letadly. Získali vesmírného Oscara

Novinky,

Česká start-upová firma Dronetag založená studenty Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT v Praze obdržela hlavní cenu v prestižní evropské soutěži Galileo Masters, zaměřené na satelitní navigaci. Svým nápadem, díky kterému drony přestávají být nepředvídatelnou hrozbou pro letadla, ohromila porotu i evropské odborníky na letový provoz.

Foto: ČVUT

Dron Českého vysokého učení technického, na kterém se systém testuje.

Článek

„Vesmírní Oskaři“ (Space Oscars), jak se v odborném světě říká evropským cenám mezinárodní soutěže Galileo Masters, se udělovaly na prosincovém European Space Weeku ve finských Helsinkách.

Nová vesmírná agentura Evropy bude od roku 2021 sídlit v Česku

Věda a školy

Soutěž oceňuje nejinovativnější komerční aplikace systému Galileo, což je autonomní globální družicový systém Evropské unie.

Dron komunikující s piloty

Lukáš Brchl, Karel Čech, Marián Hlaváč a Adam Podroužek, kteří společně tvoří firmu Dronetag, zhmotnili svůj nápad do podoby malého nezávislého IoT zařízení pro drony, které je dělá chytřejší a schopné komunikovat s piloty v rámci letového provozu.

Internet věcí (Internet of Things, zkratka IoT) je v informatice označení pro síť fyzických zařízení, vozidel či domácích spotřebičů, která jsou vybavena elektronikou, softwarem, senzory, pohyblivými částmi a síťovou konektivitou. Ta jim umožňuje se propojit a vyměňovat si data.

Obecně drony ve vzduchu představují hrozbu pro ostatní účastníky leteckého provozu, jelikož s nimi nejsou schopny komunikovat. Díky studentům FIT ČVUT a jejich nápadu by se dosud neviditelné drony mohly stát plnohodnotnou součástí vzdušného prostoru, jak uvádí pražská univerzita.

Radiační detektor ČVUT pořídil nové snímky z oběžné dráhy

Věda a školy

Se svým nápadem soutěžili již v listopadu 2018 na regionální soutěži Space Application Hackathon, ve které se jim podařilo zvítězit v kategorii Navigace. Po výhře v regionální soutěži se firmě Dronetag povedlo loni dostat do TOP 10 ze zhruba 300 přihlášených projektů ve zmíněné mezinárodní soutěži Galileo Masters a pak vyhrát hlavní cenu E-GNSS Akcelerátor.

„Cílem firmy je dělat drony chytřejší, propojené a bezpečné pro přístup do letového provozu,“ vysvětlil Brchl.

Foto: ČVUT

Spoluzakladatel firmy Dronetag Lukáš Brchl s oceněním.

Samotná fakulta vlastní profesionální dron, na kterém zařízení testuje. V průměru je velký 1,2 metru a unese až šest kilogramů nákladu. Klíčovým komponentem systému je webová platforma a mobilní aplikace, ve které uživatelé mohou sledovat provoz okolních dronů a spravovat další propojená zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám