Hlavní obsah

Devět středoškoláků získalo ocenění České hlavičky

– Brno

Devět mimořádně nadaných středoškoláků v pondělí obdrželo cenu v soutěži České hlavičky. Žáci středních škol ji získávají už třináctým rokem za mimořádnou vědeckou práci. Mnozí z nich ještě před složením maturity spolupracují se špičkovými vědci, řada laureátů po ukončení SŠ pokračuje ve vědeckém výzkumu. Podle ředitele společnosti Česká hlava Václava Marka jde o studenty, jejichž finanční podpora se bohatě vyplatí všem.

Foto: Česká hlava

Jakub Dokulil dokázal vylepšit koherencí řízený holografický mikroskop.

Článek

Porotu tvoří přední čeští vědci a akademičtí pracovníci. Cenu Futura, která se uděluje za zlepšovací návrhy a vynálezy či inovace, získal Jakub Dokulil z Brna. Dokázal vylepšit koherencí řízený holografický mikroskop, který umožňuje pozorovat biologické děje trvající i několik hodin.

Cenu Česká hlava obdrží egyptolog Bárta

Věda a školy

„Vlivem okolního prostředí dochází k rozostření pozorovaného vzorku. Navrhl jsem řešení, jak zjistit, že se vzorek odchýlí z roviny zaostření a zároveň ho vrátí do požadované polohy,” vysvětlil Dokulil.

Sonda do atmosféry

Cenu Ingenium dostal Jakub Dvořák z Prahy za to, že sestrojil a vypustil do stratosféry sondu. Vybavil ji vlastními přístroji, které měřily teplotu, výšku a radiaci a také měla kameru pro záznam videa. Všechny přístroje pečlivě testoval na zemském povrchu, zda jsou schopné fungovat ve výšce 35 kilometrů.

Foto: Česká hlava

Jakub Dvořák

Tibor Malinský z Hradce Králové získal cenu Genus za přírodní vědy. Pracoval na syntéze azaftalocyaninů, flourescenčních látek a jejich supramolekulárních interakcí.

Foto: Česká hlava

Tibor Malinský

Jediná dívka

Jediná letos oceněná dívka Nikola Svobodová z Pelhřimova získala cenu Sanitas. „Cílem mé práce bylo zjistit mechanismus, jakým se DNA opravné proteiny podílejí na vzniku a dalším rozvoji nádoru,” přiblížila Svobodová.

Foto: Česká hlava

Nikola Svobodová

Cenu Universum získali dva studenti. Matěj Doležálek z Humpolce se zabýval matematickou teorií čísel a kvadratickými formami. Vojtěch Dienstbier z Olomouce, kterého od dětství baví astronomie, objevil a popsal novou pulsující hvězdu.

Foto: Česká hlava

Matěj Doležálek

Foto: Česká hlava

Vojtěch Dienstbier

Ve společenských vědách, v nichž se uděluje cena Merkur, uspěl Jan Rus z Trutnova.

Foto: Česká hlava

Jan Rus

Rus se zabýval vnímáním britského básníka Alfreda Tennysona v českém prostředí. Tennyson žil v 19. století a jeho díla překládali i čeští básníci Jaroslav Vrchlický a Josef Václav Sládek.

Foto: Česká hlava

Jakub Vácha (vlevo) a Šimon Zeman obdrželi mimořádnou cenu za ochranu životního prostředí.

Poslední mimořádnou cenu Veolia za ochranu životního prostředí získali Jakub Vácha ze Soběslavi a Šimon Zeman z Prahy za výzkum bezobratlých živočichů v ekosystému pískoven.

Reklama

Související články

Tři vědci obdrželi Akademickou prémii

Významné tuzemské vědecké ocenění, Akademickou prémii, letos obdrželi tři odborníci, kteří patří k mezinárodním špičkám ve svých oborech. Jsou to Michal Ernée...

Výběr článků

Načítám