Hlavní obsah

Stáž v Akademii věd absolvuje rekordní počet středoškoláků

Novinky,

Akademie věd ČR pořádá v rámci projektu Otevřená věda stáže pro talentované středoškolské studenty. Pod vedením 94 zkušených lektorů z řad vědeckých pracovníků instituce je letos absolvuje 169 studentů, což je zatím nejvíce. Cílem je nadchnout mladé lidi pro vědu.

Foto: Akademie věd ČR

Michal Bahula z Gymnázia Uherské Hradiště (vlevo) a lektor Jan Mrázek. Michal absolvoval stáž Příprava luminiscenčních skel metodou sol-gel v Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR v roce 2017.

Článek

Studentské stáže organizuje Akademie věd (AV ČR) od roku 2005. Trvají rok, studenti je absolvují přímo v ústavech AV ČR. Stážisté se přímo podílejí na výzkumu v laboratořích a odborných pracovištích.

Nutnost navýšit kapacitu

Zájem o stáže v posledních letech natolik vzrostl, že bylo nutné pro rok 2018 zvýšit počet míst.

„Každý lektor si mohl vybrat až tři studenty, kteří tak budou pracovat v malých vědeckých týmech, což jim umožní ještě více se přiblížit opravdovému vědeckému prostředí,“ poznamenala manažerka stáží Zuzana Všetečková.

Foto: Akademie věd ČR

Studentka Jana Melicharová (vlevo) absolvovala stáž Svítící organizmy na Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR v loňském roce. Její lektorkou byla Michaela Poplová (vpravo).

Přesto se na řadu zájemců nedostalo, pro letošní rok totiž AV ČR přijala rekordních 1028 přihlášek od 434 studentů z celé republiky.

Nejvíce stáží je z biologie

Studenti si vybírali ze 112 různých témat. Zhruba třetina stáží byla vypsána z oboru biologie, následovala chemie a fyzika. Téměř 90 procent přihlášek směřovalo na pražská pracoviště. Celkem se do projektu Otevřená věda zapojilo 34 ústavů z pěti krajů.

O které stáže byl největší zájem?
1. Velká síla malých RNA (70 přihlášek)
2. Diagnóza: rakovina zákeřná (47 přihlášek)
3. Mikrobiom trávicího traktu člověka (44 přihlášek)
4. Sledování růstu a chování buněk hladkého svalu aorty ve statickém a dynamickém systému (38 přihlášek)
5. Víte, kde bereme energii? Přijďte to zjistit! (33 přihlášek)

Účast na Veletrhu vědy i studentské konferenci

Pro účastníky stáží se také zorganizují dvě doprovodné akce. V rámci Veletrhu vědy, který se uskuteční 7. až 9. června v Praze, pro ně bude připraven blok odborných přednášek, zaměřených na tvorbu vědeckých posterů a prezentaci výsledků výzkumu.

Navíc se studenti budou moci zapojit do aktivit na stánku „svého“ ústavu – a sami si vyzkoušet, jak se popularizují vědecké poznatky před veřejností.

Na podzim se stážisté zúčastní i závěrečné studentské konference, ve třech oborově rozlišených kategoriích představí dosažené výsledky své celoroční práce.

O tom, že AV ČR shání na tyto stáže mladé výzkumníky a že jde o příležitost, jak zahájit vědeckou kariéru již na střední škole, Novinky informovaly loni v listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám