Hlavní obsah

Start rakety Vega s českou součástkou se neustále odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Start evropské rakety Vega, která má na oběžnou dráhu vynést 53 družic i díky součástce vyrobené v české firmě, se o víkendu opět odložil. Raketa měla na svou misi vyrazit v neděli 21. června ve 3:51 ráno SELČ z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Vega během příprav a instalace brněnského nosiče Dispenser (vlevo)

Článek

Stejně jako předchozí plánovaný čtvrteční termín (18. června) však byl start rakety Evropské kosmické agentury (ESA) zrušen kvůli nepříznivému počasí. Nové datum startu zatím nebylo stanoveno, uvedla agentura DPA.

Podle francouzské společnosti Arianespace, která start zajišťuje, se nový termín oznámí hned, jakmile to bude možné.

Původně se mělo letět už na podzim 2019

Nejnovější odklad startu byl už čtvrtý. Původně měla Vega startovat loni na podzim, zdržely ji však problémy na straně výrobce rakety.

Druhý termín zkomplikovala světová pandemie koronaviru a třetí termín padl kvůli špatným povětrnostním podmínkám.

Koronavirus znemožnil start rakety s českou vlajkou

Koronavirus

Raketa má na orbitu dopravit 53 družic, a to díky součástce vyrobené brněnskou společností S.A.B. Aerospace. Takzvaný Dispenser je podle firmy unikátní tím, že ač váží 252 kilogramů, unese až tunu a půl nákladu. Tímto nákladem jsou právě družice různých velikostí. Díky vývoji této součástky se na plášť rakety dostala i česká vlajka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám