Hlavní obsah

Sovětský satelit a čínská raketa se na oběžné dráze těsně minuly. Srážka se nekonala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vysloužilý sovětský satelit se na oběžné dráze těsně minul se zbytkem čínské rakety. Sdělila to společnost LeoLabs, která pohyb družic na nízké oběžné dráze Země monitoruje.

Foto: LeoLabs

Místo potenciální kolize satelitu Kosmos 2004 a stupně rakety Dlouhý pochod (CZ-4C R/B) nad Antarktidou. Zkratka KSR na obrázku označuje Kiwi Space Radar, kosmický radar na Novém Zélandu rovněž od LeoLabs, nad kterým zbytek čínské rakety dále proletěl.

Článek

Kolizi třetího stupně čínské rakety Čchang-čeng (Dlouhý pochod) vypuštěné v roce 2009 a nefunkčního navigačního satelitu Kosmos 2004 systému Parus sovětské výroby, který naši planetu obíhá od roku 1989, LeoLabs předpovídala s 10procentní pravděpodobností na pátek ve 2:56 SELČ.

Později minulý týden však společnost uvedla, že nezaznamenala nad Antarktidou, kde se mohly objekty srazit, žádné úlomky, které by při střetu vznikly. Čínské i sovětské zařízení setrvává i po největším přiblížení k sobě nově nedotčené.

Oba aparáty podle amerického kosmického úřadu NASA dohromady váží přes 2,5 tuny. Podle původních propočtů LeoLabs se měly přiblížit do vzdálenosti 25 metrů či méně s pravděpodobností srážky okolo 20 procent.

Jiní experti předpovídali, že se objekty minou v mnohem větší vzdálenosti. Podle astrofyzika Moriby Jaha se objekty měly minout ve vzdálenosti zhruba 70 metrů. K podobnému závěru došla také uznávaná společnost Aerospace Corporation.

Na oběžné dráze hrozí srážka vysloužilého satelitu s raketou

Věda a školy

„Nejnovější údaje potvrzují, že Kosmos 2004 je stále neporušený. Naše konečné hodnocení rizika srážky ukázalo vypočítanou vzdálenost objektů při jejich největším přiblížení na 11 metrů,” uvedla LeoLabs na svém Twitteru.

Při vzájemné rychlosti 14,66 kilometru za sekundu by přitom jakákoliv kolize byla katastrofická, jelikož by při ní mohly vzniknout desetitisíce úlomků, které by se dlouho pohybovaly ve výšce 991 kilometrů nad zemí, píše zpravodajská stanice BBC.

Astrofyzik Jonathan McDowell z amerického ústavu Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics dodal, že důsledky srážky by byly velice vážné, protože úlomky letící rychlostí téměř 30 tisíc kilometrů v hodině mohou ohrozit družice, ale i vesmírné lodě a astronauty.

Velká kolize na orbitě naposledy v roce 2009

Poslední velká kolize na oběžné dráze se stala v roce 2009, kdy se srazily americký komerční telekomunikační satelit Iridium s nefunkční ruskou družicí Kosmos. Při srážce vzniklo několik tisíc kusů vesmírného smetí.

Foto: NASA

Vygenerované vesmírné smetí pouhých 50 minut po nárazu družic Iridium a Kosmos v roce 2009

Letos v lednu se k sobě kriticky přiblížily nefunkční astronomický teleskop IRAS a experimentální družice GGSE-4 patřící americkému letectvu, nakonec se ale nesrazily.

Velké satelity se o sebe neroztříštily. Nad USA prosvištěly těsně kolem sebe

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám