Hlavní obsah

Sonda Schiaparelli vstoupila do atmosféry Marsu a pak se odmlčela

Paříž

Na Marsu měl ve středu odpoledne přistát vesmírný modul Schiaparelli. Sonda vstoupila do atmosféry planety, ale těsně před přistáním se odmlčela. Vědci nyní zkoumají data a pátrají po osudu modulu. Ten má hledat známky současného nebo vymřelého života na Marsu. Jedná se o společný projekt Evropské vesmírné agentury (ESA) a ruského Roskosmosu.

Foto: Stringer, Reuters

Vizualizace modulu Schiaparelli

Článek

Podle ESA ztráta signálu modulu „není dobrým znamením”. Odborníci budou na objasnění osudu sondy pracovat celou noc, uvedla vesmírná agentura ve středu večer.

Vysoce riskantní přistání šestikolového modulu Schiaparelli je považováno za jakousi vesmírnou generálkou před tím, než ESA během příštích čtyř let v rámci mnohem ambicióznějšího a nákladnějšího projektu pokusí dostat na Mars vlastní vozítko.

Podmínky na rudé planetě jsou krajně nehostinné a přistání vesmírných sond na jeho povrchu jsou proto značně riskantní. Nezdarem skončí až polovina pokusů a to zejména kvůli řídké atmosféře, která zapříčiní vysoké přistávací rychlosti.

Foto: ESA ATG-medialab M.Thiebaut, ČTK/AP

Vizualizace toho, jak by mohl vypadat modul Schiaparelli po přistání na Marsu.

Dopravit vědecké aparáty na povrch Marsu je technicky složitý manévr a ESA v minulosti s několika přístroji neuspěla. Před třemi lety například přišla o rover Beagle 2 sondy Mars Express, kterému se po přistání neotevřely solární panely.

Modul Schiaparelli k rudé planetě dorazil v sobotu s družicí Trace Gas Orbiter (TGO). Ta ale zůstala na oběžné dráze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám