Hlavní obsah

Sonda NASA je připravená splnit letos svou misi a odebrat vzorky z planetky Bennu

– Washington

Sonda OSIRIS-REx amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je už připravená na splnění cíle své mise, jímž je odebrání vzorků ze zhruba 500metrového asteroidu Bennu. Se získaným materiálem se pak má vrátit na Zemi. První pokus se získáním vzorků je stanoven na 20. října, informuje NASA na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Plánované odběrové místo v kráteru Nightingale na asteroidu Bennu

Článek

Mise započala v září 2016 vypuštěním sondy, která pak po dvouleté cestě a 122 milionech kilometrů dorazila k Bennu v prosinci 2018.

Hned v té době aparát takzvaným spektrometrovým měřením během fáze přibližování k asteroidu odhalil na Bennu dokonce i stopy vody, které mohly původně patřit mateřskému tělesu, jehož rozpadem později tato planetka vznikla.

Americká sonda identifikovala na planetce Bennu stopy vody

Věda a školy

Od konce roku 2018 tak OSIRIS-REx prováděla průzkum tělesa a připravovala se na splnění hlavního úkolu.

Test před měsícem: přiblížení na 65 metrů

Minulý měsíc sonda konečně provedla první test s přiblížením k povrchu planetky na pouhých 65 metrů, při němž byly prověřeny všechny aktivity vedoucí ke sběru vzorků.

Podobná kosmická tělesa jako Bennu v dávné minulosti s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál, který je nutný pro vznik života.

Podle vesmírné agentury NASA čeká sondu před skutečným prvním odběrem vzorků v říjnu ještě jedno testovací přiblížení k povrchu asteroidu. V zájmu pečlivé přípravy dostal vědecký tým na naplánování obou manévrů dva měsíce navíc.

Mise původně počítala s prvním sběrem materiálu z místa na asteroidu nazvaného Nightingale už 25. srpna. Před ním měla druhá prověrka proběhnout v červnu. Tato druhá zkouška je nyní naplánovaná na 11. srpna a sonda se při ní přiblíží k povrchu na vzdálenost 40 metrů.

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona

Ilustrace americké sondy OSIRIS-REx, jak sestupuje k povrchu planetky Bennu, aby pak odebrala vzorky.

Při odběru vzorků se příslušný mechanismus na pět vteřin dotkne Bennu, vystřelí stlačený dusík, čímž na povrchu zvíří materiál, z něhož část sonda odebere, než se opět vzdálí. K dispozici jsou zdroje pro tři takovéto manévry, pokud ale bude 20. října pokus dostatečně úspěšný, další už nebudou třeba.

Zpět na Zemi má být v září 2023

Na návrat domů by se sonda OSIRIS-REx měla od Bennu vydat přibližně v polovině příštího roku. Přistání se vzorky na Zemi NASA naplánovala na 24. září 2023.

Japonská sonda opouští asteroid Ryugu a letí zpět k Zemi

Věda a školy

Vědci mají o materiál z Bennu velký zájem, neboť jim umožní zjistit, jaké chemické látky a horniny planetka obsahuje. Podobná vesmírná tělesa totiž v dávné minulosti s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál, který je nutný pro vznik života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám