Hlavní obsah

Solární milník: Australané chtějí s novou technologií konkurovat uhlí

Novinky, ČTK, zpe, kre
Sydney

Australští vědci oznámili, že se jim podařil průlom ve zvyšování účinnosti solárních panelů. Jako prvním na světě se jim podařilo přeměnit přes 40 procent slunečního světla dopadajícího na panely na elektřinu. Podle serveru Science Daily by tak velké solární elektrárny potenciálně mohly konkurovat ostatním zdrojům energie, například uhlí.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Toto je dosud nejvyšší dosažená účinnost přeměny slunečního světla na elektrickou energii,“ řekl vedoucí týmu z Univerzity Nového Jižního Walesu Martin Green.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vědci ke zvýšení účinnosti panelů použili komerčně dostupné solární články v kombinaci se zrcadlem a filtry. „Použili jsme komerční solární panely, ale novým způsobem, takže tato účinnost je pro solární průmysl běžně dosažitelná," informoval Green.

Při jiných dosud provedených laboratorních testech se vědcům podařilo přeměnit na elektřinu až 46 procent slunečního světla dopadajícího na speciální solární články, které ale nejsou běžně dostupné.

Konkurence uhlí

Výsledky australských vědců jsou průlomové v tom, že jejich technologie dokáže fungovat za běžných podmínek a je komerčně životaschopná.

Green předpokládá, že by jejich technologie mohla být použitelná například i na střechách běžných domů. Tam účinnost solárních panelů dosahuje zhruba 15 až 18 procent.

Konkurovat by mohly i uhlí. Green předpokládá, že do zhruba deseti let by solární energie mohla být levnější než ta, kterou v současné době produkují uhelné elektrárny. Účinnost přeměny této horniny na elektřinu navíc také není zvlášť vysoká, i v nejmodernějších elektrárnách se pohybuje maximálně kolem 45 procent.

Dalším cílem australských vědců je do příštího roku zvýšit účinnost jejich solárních panelů až na 42 procent. „Pro zvýšení je tu obrovský potenciál,“ dodal Green. O celé záležitosti se bude tento týden jednat v Sydney na asijsko-tichomořské konferenci o solárním výzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám