Hlavní obsah

Sluneční erupce měla sílu jako výbuch celého jaderného arzenálu Země

Novinky, zgl

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zveřejnil video, které zachycuje první masivní sluneční erupci na Slunci. Ta byla tak silná, že v polovině března vyřadila na pár minut rádiové spojení na Zemi. Ovlivněny byly také GPS navigace, radary a satelitní komunikace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slunce předvedlo masivní erupciVideo: Reuters

 
Článek

Sluneční erupce nejsou nijak výjimečné, objevují se klidně i několikrát do týdne. Ta z 11. března však patřila k jedněm z nejsilnějších za poslední roky. Nečekaný a prudký výbuch ve sluneční atmosféře měl podle vědců stejnou sílu, jako kdyby na Zemi vybuchly všechny atomové hlavice a jaderné reaktory v jeden okamžik.

Podle vědců byla erupce klasifikována do kategorie X, tedy mezi největší známé výbuchy ve sluneční atmosféře. Značně silnou intenzitu měla také erupce z loňského září. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slunce předvedlo masivní erupciVideo: Reuters

Právě kvůli své síle ovlivnila nakrátko elektrické přenosy řady pozemských komunikačních zařízení. Žádné větší škody však nenapáchala, stejně jako drtivá většina slunečních erupcí.

Poškozené telekomunikační kabely i transformátory

V minulosti tomu ale tak nebylo vždy. Například v roce 1989 byla sluneční erupce tak silná, že poškodila elektrárenské transformátory v kanadské provincii Québec, kvůli čemuž byly desetitisíce lidí v USA a Kanadě odříznuty od dodávek elektřiny po dobu devíti hodin.

V roce 1972 zase masivní výbuch ve sluneční atmosféře poškodil telekomunikační kabely na severozápadě USA, o 14 let dříve dokonce vyřadila elektromagnetická bouře podmořský komunikační kabel v Atlantiku.

Zatím největší datovaná sluneční bouře postihla zemský povrch na podzim roku 1859. Zkratovala telegrafní dráty v USA i Evropě a způsobila rozsáhlé požáry.

Díky erupcím vznikají polární záře

Erupce slunečních skvrn ale zároveň dovedou na obloze vykouzlit úchvatnou podívanou. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Tento barevný rej světel přitom není vidět pouze z povrchu Země, ale také z vesmíru. Evropská vesmírná agentura ukázala v lednu video, na kterém je tzv. aurora borealis přesně takto zachycena. [celá zpráva]

Polární záře zachycená na časosběrném videu z vesmíruVideo: ESA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám