Hlavní obsah

Školské odbory plánují v pondělí vyhlásit stávku kvůli platům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Školské odbory pravděpodobně vyhlásí stávku kvůli platům učitelů. Mluvčí odborů Jana Kašparová uvedla, že v pondělí 4. listopadu na briefingu oznámí důvody a termín stávky. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) není stávka na místě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Článek

Plaga minulý týden oznámil, že základ platu učitelů by v příštím roce mohl růst o určité procento namísto původně navrhovaného přidání všem stejně o 2700 korun. Zmínil případné navýšení tarifů o sedm až osm procent.

Zástupci odborů by chtěli vyšší procento a podle informací z uplynulého týdne požadují zvýšení základu platu o deset procent, podpořili je v tom i zaměstnavatelé. Školské odbory jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti.

Platy učitelů porostou příští rok o osm procent. Už není o čem jednat, řekl Babiš

Domácí

Jenže tento týden ve středu se premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem Plagou dohodl, že platy učitelů se v roce 2020 zvýší o osm procent v tarifní části. Další dvě procenta budou v pohyblivé složce na odměny. A s tím odboráři ve školství v čele se svým šéfem Františkem Dobšíkem nesouhlasí, i proto právě ona avizovaná pravděpodobná stávka. Podle Babiše už přitom není o čem jednat.

Odbory: Je to méně, než ministr slíbil

„Školské odbory se společně se zástupci asociací ředitelů škol vyjádří k vyhlášení stávky ve školách,” uvedla nyní jejich mluvčí v pozvánce na pondělní briefing.

Pan Dobšík byl několikrát upozorňován, že při svých propočtech pracuje se špatnými čísly.
ministr školství Robert Plaga

„Osmiprocentní zvýšení platového základu učitelů, které nyní navrhl ministr školství Plaga, je nižší, než slíbil. Navíc v rozporu s jednáním, které proběhlo s premiérem Babišem,” napsala Kašparová.

Podle předsedy školských odborů Dobšíka zatím stávka není zcela jistá. „Čekáme na reakce z regionů, kde se rozhodují, jak se k navrženému růstu platů postaví,“ řekl. O stávce se tak rozhodne právě až v pondělí.

Ministr Praga v reakci uvedl, že Dobšíkova čísla nejsou správná. „Pan Dobšík byl několikrát upozorňován, že při svých propočtech pracuje se špatnými čísly. Platy pedagogů rostou v souladu s programovým prohlášením a průměrný plat učitele bude v roce 2021 o 50 procent víc, než byl v roce 2017. Je to zdaleka nejvyšší růst platů ve veřejné sféře a také nejvyšší, jaké učitelé za posledních 15 až 20 let zaznamenali,” sdělil Novinkám Plaga.

Podle něj se debata vede pouze o rozdělení tarifních a nadtarifních složek platu. „Jsem přesvědčen, že stávka není na místě," dodal.

Vláda počítá se zvýšením sumy na platy učitelů o 11 miliard korun. Podle odborářů by požadované desetiprocentní zvýšení tarifů odpovídalo asi 78 procentům jedenáctimiliardové sumy a na odměny by zbylo 22 procent peněz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám