Hlavní obsah

Školské asociace se změnami u maturit souhlasí, zástupci studentů už méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Změny v maturitách, které představil ministr školství Robert Plaga (za ANO), jsou podle zástupců školských asociací kompromisem, na kterém se shodli s vedením resortu. Uvítali, že se neprosadil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na tzv. úřední maturitu pro všechny. Spolek Česká středoškolská unie ale uvedl, že studenti mají výhrady k posunutí termínů, což jim může komplikovat přijímačky na VŠ.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Plaga ve středu po jednání s Babišem oznámil, že maturanti letos nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Maturanti, kteří pracují kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Všechny pak bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

PŘEHLEDNĚ: Kdy a jak proběhnou maturity a přijímačky na SŠ

Věda a školy

Termíny maturit se posunou, konkrétně didaktické testy (čeština a matematika/cizí jazyk) z 3. až 7. května na 24. až 26. května. Školní maturity proběhnou od 1. června do 23. července, přičemž eventuální praktické zkoušky se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

Babišův nápad na plošnou úřední maturitu odmítl již dříve Plaga i zástupci zaměstnavatelů a vysokých škol.

Maturity budou o tři týdny později

Domácí

„Jsem ráda, že to takto prošlo, protože si myslím, že maturita být musí, byť v této okleštěné formě,” poznamenala předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Podle ní Plaga představil přesně to, na čem se domluvil se zástupci školských asociací. „Je to kompromis, který jsme projednávali, se kterým souhlasíme a se kterým jsme schopni pracovat,” uvedla tato ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou.

Podle ředitele většina dobrovolně ústní zkoušku skládat nebude

Podobně se vyjádřil i šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček, který vede Masarykovu střední školu chemickou v Praze.

Za trochu diskutabilní označil možnost dobrovolného konání ústní části z češtiny a cizího jazyka, nicméně vzhledem k mimořádné situaci je to podle něj akceptovatelné, protože většina studentů bude muset z daných předmětů dělat alespoň didaktické testy. Většina studentů zároveň podle Zajíčka nyní ústní zkoušku dobrovolně skládat nebude.

Otevření škol? Zřejmě až po Velikonocích, předpokládá Babiš

Domácí

Za podstatné považuje zachování školní maturity podle oboru studia. „Myslíme si, že za této podoby je maturitní zkouška zvládnutelná, navíc je tam i časový odklad, který dá studentům čas na přípravu,” řekl.

Maturanti by chtěli i u jiných předmětů ústní dobrovolně

Představené úpravy maturit se jinak poměrně líbí i České středoškolské unii. Studenti podle jejího předsedy Viktora René Schilkeho mají výhrady hlavně k posunutí termínů, které se přiblížily k přijímacím zkouškám na vysoké školy.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Kromě toho by maturanti uvítali možnost skládat dobrovolně všechny ústní zkoušky, nejen ty z češtiny a cizího jazyka, a vadí jim, že vysoké školy budou moci u přijímacích zkoušek zohledňovat, zda budou mít uchazeči ústní zkoušku složenou. ČSU zastupuje zhruba 30 000 středoškoláků z různých ročníků.

Ústní část (1. června až 23. července) z češtiny a cizího jazyka bude dobrovolná – ale z předmětů podle oboru zůstane povinná. Povinná bude i profilová ústní zkouška podle volby studenta na neodborných školách (gymnáziích).
Pokud tedy např. bude gymnazista maturovat z češtiny, angličtiny, biologie a dějepisu, tak ho čeká povinně didaktický test z obou jazyků a ústní z těch zbylých dvou předmětů, popsala pro Novinky možný příklad předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová.

Proti úpravám se vyjádřil předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. „Myslím si, že maturita se měla konat v původní podobě, pouze měl být odložený její termín na červen. S prodloužením času na didaktické testy souhlasím,” sdělil. Spolek má podle svého webu 2900 členů, mezi kterými jsou zástupci z různých typů škol i nepedagogové.

Obavy z dalších zásahů Babiše

Schejbalová a Zajíček vyjádřili obavy z dalších zásahů premiéra do podoby letošních maturit. Podle Schejbalové by současné úpravy měly být pro letošek už konečné, protože vyvolávání falešné naděje podle ní nikomu nepomůže.

„Nechť se pan premiér smíří s tím, že v současné době prostě neměl pravdu nebo nevyhrál,” konstatovala.

V Česku se rozhořel boj o úřední maturity, Babiš zmatkuje. Co na to gymnázia?

Domácí

Stejně jako Zajíček předpokládá, že premiér Babiš pro své nápady ve vztahu k maturitám nenajde dostatečnou politickou podporu ani ve Sněmovně. „Věřím, že zvítězí zdravý lidský rozum,” doplnil Zajíček.

Posunutí termínů i u přijímaček na SŠ

Oba počítali i s posunem termínů přijímacích zkoušek na střední školy. „To byl komplex opatření, která jsou na sebe navázaná, takže jsme to projednávali současně a celé to maturitní schéma se odvíjí i od přijímacích zkoušek, které tomu předcházejí,” vysvětlil Zajíček.

Kromě maturit se posunou i termíny přijímaček na střední školy

Věda a školy

Ani teď se podle něj ale nedá říct, zda se termíny nebudou muset ještě znovu posunout. „Záležet bude na vývoji epidemie,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám