Hlavní obsah

V Česku se rozhořel boj o úřední maturity, Babiš zmatkuje. Co na to gymnázia?

Studenti závěrečných ročníků gymnázií a středních škol stále netuší, jak bude vypadat letošní maturita. Premiér Andrej Babiš (ANO) svá vyjádření neustále mění, a na tom, jestli by se měla zavést úřední maturita, nepanuje jasná shoda ani mezi zástupci gymnázií.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„To, s čím přišel měsíc a půl před zahájením maturit premiér, je nesmysl. Nemá to s nikým projednané a stojí proti odporu ředitelů, rektorů i asociací,“ řekl Novinkám ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera a senátor Jiří Růžička (TOP 09/STAN).

Plaga odmítl Babišův plán na úřední maturity

Domácí

Trvá na tom, že by se měla maturita s určitými úpravami zachovat. Studenti by měli podle něj skládat zkoušku alespoň ze školní části maturity, která ověřuje jejich znalosti ve studovaném oboru. Vynechali by tak například slohovou část.

Podle Růžičky představuje návrh populistickou snahu, jak se zalíbit určité generaci prvovoličů. Nepředpokládá však, že i přesto, že by to studenti uvítali, pomohlo by to hnutí ANO výrazně u voleb. „Mezi maturanty má Babiš podporu tak jako tak malou. Slyšel jsem studentku, jak mluví o tom, že ho volit nebude, i kdyby jí úředně věnoval vysokoškolský titul,“ popisuje Růžička.

Babišův návrh tří druhů maturit vzbudil nevěřícné rozpaky. Nebyl dobrý, přiznal premiér

Domácí

Babiš v úterý řekl, že letošní maturita by mohla mít kvůli epidemii koronaviru tři varianty: klasickou pro studenty mířící na vysokou školu, lehčí zejména pro studenty bez zájmu o vysokoškolské studium a úřední, tedy průměrem známek z minulých let, jež by byla určená pro ty, kteří doloží problémy v distanční výuce.

Ve středu ale premiér svůj vlastní nápad kritizoval s tím, že na schůzce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) chce bojovat hlavně za úřední maturitu.

Kania: Na maturitní známky se zaměstnavatel neptá

Oproti Růžičkovi považuje úřední maturity za správnou cestu majitel několika soukromých gymnázií Ondřej Kania. „Kdokoliv tvrdí, že bez těch závěrečných zkoušek nemá vzdělání dnešních maturantů hodnotu, tak v podstatě říká, že 13 let základní a střední školy nemá žádnou hodnotu,“ napsal na sociální sítě.

Pokud jde o výtky k uplatnění na trhu práce, vrátil se i k Babišovu vyjádření, že zaměstnával desítky tisíc lidí a nezajímala ho nikdy maturita, ale co člověk umí. „Neznám nikoho, kdo někoho zaměstnává a ptá se na známky z maturitních zkoušek, případně chce číst vysokoškolské bakalářky nebo diplomky,“ uvedl Kania.

Nouzové maturity: část komise online

Domácí

Pro zaměstnavatele je podle něj důležité, že člověk danou úrovní vzdělávání prošel.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Zároveň rozporoval i samotnou úroveň českého vzdělávacího systému, který se podle něj kvůli současné praxi nerozvíjí. „Desítky let je zaměřen prakticky jen a pouze na tupé biflování se fakt a informací a na snahu vytvořit ze studentů chodící encyklopedie,“ uvedl Kania s tím, že by mělo v následujících letech projít reformou.

Exministr Vojtěch bude velvyslancem ve Finsku, schválila vláda

Domácí

Proti úředním maturitám se kromě rektorů postavil také Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Babiš dnes řekl, že kritické hlasy k úřední maturitě možná zaznívají kvůli tomu, že ji navrhl on.

Studentská organizace nesouhlasí s pracovní povinností mediků. Proti je i Masarykova univerzita

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám