Hlavní obsah

Školení učitelů v modernizaci výuky má podpořit projekt za 860 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pomoct školám se školením učitelů v modernizaci obsahu a způsobu vzdělávání chce ministerstvo školství prostřednictvím nového projektu s názvem Podpora kurikulární práce škol. Na projekt by mělo jít 860 milionů korun z evropských dotací i ze státního rozpočtu. Začít by mohl začátkem příštího roku a trvat by měl 64 měsíců.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš

Článek

O záměru by se mohlo rozhodnout letos v říjnu, kdy ho má projednat monitorovací výbor Operačního programu Jan Amos Komenský. Vyplývá to z informací na webu MŠMT.

Doplnění pro revizi RVP

Podle ministra školství Vladimíra Balaše by měl projekt vhodně doplnit připravovanou revizi rámcových vzdělávacích programů (RVP), které určují obsah učiva ve školách.

MŠMT podpoří školy se sociálně znevýhodněnými žáky dvěma miliardami

Věda a školy

„Je velmi důležité, aby učitelé a školy dokázali s novým moderním RVP správně pracovat a přenášet jeho přínosy na žákyně a žáky,“ řekl. Nový učební plán pro základní školy by měl být schválen na podzim 2023.

Úpravy učebních plánů pro základní i střední školy slíbila vláda ve svém programovém prohlášení. Důraz by se podle kabinetu měl klást na občanské vzdělávání, etickou výchovu, finanční a mediální gramotnost a kritické myšlení.

Ministerstvo školství loni na podzim ustanovilo expertní panel, který měl za úkol připravit návrh koncepce pro potřebné změny. Návrh tzv. hlavních směrů revize předal v polovině června bývalému ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN).

Ministr Gazdík podal demisi

Domácí

Projekt Podpora kurikulární práce škol má mít na starosti Národní pedagogický institut (NPI), což je jedna z příspěvkových organizací školského resortu.

„Hlavním cílem projektu je podpora škol v modernizaci a inovaci vzdělávání dětí, žáků a studentů,“ uvedl Jiří Nekola z institutu. Program má podle něj pedagogům pomoct najít odpovědi na otázky, jako třeba proč a co mají učit inovativně, jak si moderní způsob výuky mohou osvojit a kde pro něj hledat inspiraci.

Ministerstvo může dát na podporu vědy a vzdělávání 90 miliard korun z EU

Věda a školy

Počítá se školeními se zaměřením na moderní obsah a způsob výuky s důrazem na schopnosti a dovednosti. Vedle vzdělávacích akcí by měl plán podle ministerstva zahrnovat např. možnost sdílení zkušeností mezi vyučujícími a přehled otevřených vzdělávacích zdrojů.

NPI začne pracovat na úpravě učiva

Manažerka projektu revize vzdělávacího programu pro základní školy Kateřina Lichtenberková uvedla, že NPI začne na konci září pracovat na úpravě učiva ve vyučovacích předmětech. Koncepci, podle které by se obsah výuky měl změnit, předali experti ministerstvu školství 3. srpna.

Pedagogický institut začne upravovat učivo základních škol

Věda a školy

Na schválení finální podoby konceptu vedením úřadu se ještě čeká, vyjasnit je potřeba např. to, jak by se mělo rozlišovat tzv. jádrové a rozšiřující učivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám