Hlavní obsah

Nová aplikace středoškoláků má pomoci se šikanou, lze ji anonymně nahlásit

Novinky,

Studentský projekt „Nenech to být a něco udělej“ gymnazistů Jana Slámy a Davida Špunara má pomoci s bojem proti šikaně. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) jej považuje za autentický, protože jde o iniciativu mladých lidí. I proto mu MŠMT udělilo na tiskové konferenci, která se konala v pondělí 27. března, oficiální záštitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová převzala nad projektem záštitu.

Článek

Podle Valachové je základem, aby se o šikaně hovořilo, a aby všichni aktéři věděli, co mají v takovém případě dělat. Hlavní je nemlčet.

Mlčící většina

Tvrzení vedení školy ve stylu „u nás šikana neexistuje“ považuje ministryně za jasný signál, že s ní má daná instituce naopak problémy.

Jmenovitě zmíněna má být jen oběť.

Za hlavní potíž okolo šikany považuje Jan Sláma z brněnského gymnázia Vídeňská mlčení většiny. S tím souhlasí i vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský, která projekt rovněž podpořila. Důvody existence mlčící většiny jsou nicméně podle Slámy logické.

„Zaprvé je v tom strach, že se agresor obrátí proti mně. Zadruhé to může vypadat jako žalování - a co když je šikanující můj kamarád? A třetím problémem neodhalení šikany může být, když se to třídní učitel snaží ututlat a vyřešit na vlastní pěst bez zapojení ředitele, Linky bezpečí, pedagogicko-psychologické poradny a hlavně školního metodika prevence,“ vysvětlil Sláma na tiskové konferenci.

Oznámení toho, že má někdo problémy

Nový projekt umožňuje na svém webu pomocí jednoduché aplikace (i pro mobilní telefony) nahlášení šikany, přesněji řečeno oznámení toho, že má nějaký žák problémy, že se mu něco děje, že se pravděpodobně ve třídě necítí dobře.

Stránky běží od neděle 26. března, jsou zdarma, anonymní a k dispozici všem školám v ČR.
Jan Sláma

Oznamování šikany nemá být „práskačstvím“, jelikož bude anonymní a neoznámí útočníka. Jmenovitě zmíněna má být jen oběť. Stížnost se postoupí povolaným a registrovaným osobám, tedy školnímu psychologovi a zejména metodikovi prevence, který má klima a bezpečí ve škole na starost. Může dojít i k propojení na Linku bezpečí.

„Stránky běží od neděle 26. března, jsou zdarma, anonymní a k dispozici všem školám v ČR,“ doplnil Sláma. Za prvních pět hodin měly 487 návštěvníků.

Být informován

Školy se na stránkách mohou registrovat samy, podle ministerstva jsou o tomto novém nástroji, který má urychlit boj s šikanou, dostatečně informovány. Zároveň i studenti mohou o zaevidování svého školského zařízení požádat. Podezření na šikanu mohou nahlásit žáci, školy i rodiče.

Potřebnost boje se šikanou reflektuje i skutečnost, že ze školy nejčastěji odchází právě její oběť.

Internetové prostředí je školákům blízké, proto vznikl zmíněný nápad. Navíc projekt podpořil ve svém videu i mezi nejmladší generací respektovaný youtuber (youtuber - osoba, která na internetovém serveru nahrává videa) NejFake, kterého Sláma se Špunarem oslovili. I to pomáhá s informováním žáků.

Šikanován může být kdokoli

Valachová dále upozornila, že šikanovaní nejsou často jen slabší jedinci, ale i ti nadaní a úspěšní.

Porubský z Linky bezpečí, která loni zaznamenala přes dva tisíce telefonátů kvůli šikaně, dodal, že ji bohužel úplně zcela vymýtit nelze.

„Šikanován navíc může být kdokoli,“ upozornil. „Oběť nemusí být ničím jiná, šikana je nepředvídatelná.“

Předsedkyně Odborné společnosti pro primární prevenci rizikového chování Lenka Skácelová doplnila, že lze iniciativu středoškoláků označit i za program proti lhostejnosti.

Potřebnost boje s šikanou reflektuje i skutečnost, že ze školy nejčastěji odchází právě její oběť.

Poplašných hlášení se nebojí

A co když někoho anonymní prostředí povzbudí tak, že toho zneužije, a napíše lež nebo si vymyslí agresora, ač se má referovat jen o problémech oběti? Porubský se toho neobává, i na Lince bezpečí se potýkají s nepravdivými hlášeními, malá část prý taková vždy bude.

„Děti si takto někdy chtějí jen vyzkoušet, zda skutečně fungujeme,“ podotkl s úsměvem.

„Metodici prevence jsou od toho, aby pracovali s informacemi a dokázali je analyzovat. Navíc budou probíhat i jejich setkání, svou zkušenost i s touto aplikací budou moci nadále zlepšovat a vyhodnocovat,“ řekl Novinkám Porubský. Jestliže projekt pomůže i jen jednomu dítěti, má podle něj smysl.

Reklama

Související články

Školy se už nebojí přiznat šikanu

Šikana přestává být palčivým trablem, který se raději tutlá. Až o čtvrtinu vzrostl počet základních škol, které v minulém školním roce připustily, že šikanu...

Výběr článků

Načítám