Hlavní obsah

S izraelským astronautem poletí na ISS mince z dob povstání proti Římanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský astronaut Ejtan Stibbe hodlá při své cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s sebou vzít peníz vyražený před zhruba 1900 lety, tedy v době povstání Izraelitů proti Římanům. Stibbe prohlásil, že si artefakt chce vzít jako „symbol židovské historie“. Mince byla vyražena v době Bar Kochbova povstání a archeologové ji našli nedávno v jeskyni v Judské poušti.

Foto: Twitter Intl. Space Station

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Ilustrační foto

Článek

Stibbe bude teprve druhý izraelský astronaut a letu k ISS se má zúčastnit začátkem příštího roku, připomíná server The Times of Israel.

„Jako člen mise k ISS budu míst s sebou sáček s předměty, jež pro mě mají speciální význam. Bylo mi jasné, že jeden z nich bude symbolizovat židovskou historii,“ poznamenal Stibbe.

Historické setkání starého a nového světa

Mince pochází z doby povstání proti Římanům z let 132 a 136 našeho letopočtu. V jeho čele stál Šimon Bar Kochba, po němž událost nese název. Peníz, jenž si Stibbe vybral, je ze druhého roku povstání a jsou na něm symboly období druhého židovského chrámu – palma a vinný list a část nápisů Šimon a Druhý rok izraelské svobody.

Posádka ISS se dočkala nových přístrojů i pizzy

Věda a školy

„Je to historické setkání starého světa a nejnovějších poznatků. Židovští povstalci, kteří tu minci před 1900 lety razili v době, kdy bojovali o své životy a nezávislost, si ani v nejbarvitějších snech nemohli představit, že po mnoha staletích tento předmět poletí do vnějšího prostoru s židovským astronautem z nezávislého židovského státu,“ shrnul ředitel izraelské agentury pro staré památky Eli Eskosido.

Izraelci po 60 letech odhalili další svitky od Mrtvého moře

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám