Hlavní obsah

Rusové objevili v Arktidě pět nových ostrovů. Dříve byly skryty pod ledem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci pod vedením Námořnictva Ruské federace objevili pět dříve neznámých ostrovů v Severním ledovém oceánu. Odhalit je pomohlo tání ledovců v oblasti souostroví Země Františka Josefa. Těchto pět ostrovů, dříve ukrytých pod ledem, zatím ještě nemá jméno, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští výzkumníci objevili v Arktidě pět nových ostrovůVideo: AP

 
Článek

Během celkem 44 dní v srpnu a září si členové průzkumného týmu pro sebe rezervovali dané ostrovy a absolvovali na nich více než 20 vylodění, což z toho dělá nejdelší arktickou expedici za posledních 30 let.

Záběry z dronů navíc na dříve neznámých ostrovech zachytily i lední medvědy a skupiny mrožů.

Expedici provedlo Severní loďstvo ruského námořnictva spolu s Ruskou geografickou společností, která natočila zmíněné video, a Národním parkem Ruská Arktida.

Arktida se otepluje rychleji než zbytek světa

Podle nedávné zprávy OSN o změně klimatu se Arktida zahřívá rychleji, než je celosvětový průměr.

Hladiny moří rychle stoupají, varují vědci z panelu OSN

Věda a školy

Mezi lety 2015 a 2019 byl naměřený úbytek ledovců v lokalitě Severního ledového oceánu vyšší než kdekoli jinde za toto zaznamenané pětileté období.

Reklama

Související články

V tající Arktidě „sněží“ mikroplasty

Mikroplasty se dostávají i na tak vzdálená místa, jako je Arktida, zjistili vědci, kteří zkoumali sníh nejen z této oblasti. Částečky umělých hmot menší než...

Výběr článků

Načítám