Hlavní obsah

Největší polární expedice stráví rok připojená ke kře

Nejrozsáhlejší polární výprava v dějinách vyplula v pátek 20. září z přístavu Tromsø na severu Norska. Na palubě německého ledoborce Polarstern jsou desítky expertů, kteří budou během více než roku v arktické oblasti studovat klimatické změny. Až se expedice MOSAIC po několika týdnech cesty Severním ledovým oceánem dostane do míst plovoucího mořského ledu, připojí se plavidlo k největší a nejsilnější ledové kře, kterou posádka najde.

Foto: DPA/Hinrich Bäsemann, ČTK

Polarstern během příprav před vyplutím

Článek

Po připojení ke kře následně polárníci nechají loď volně unášet uprostřed pole ledových ker až do příštího léta. Návrat do domovského přístavu ledoborce, německého Bremerhavenu, se předpokládá po 13 měsících, tedy na podzim roku 2020.

Na ledové kře, která musí být alespoň 1,5 metru silná, vybudují odborníci síť monitorovacích stanic sahající až 50 kilometrů od plavidla. Do projektu se zapojí na 600 vědců a členů personálu z 19 zemí, kteří se na ledoborci fungujícím jako základna budou střídat.

Dopravu všech zapojených lidí na Polarstern zajistí další čtyři ledoborce z Ruska, Číny a Švédska, které budou rovněž posádku zásobovat. Na zásobování se budou podílet i letadla, která budou přistávat na ledové ranveji.

Reklama

Související články

V tající Arktidě „sněží“ mikroplasty

Mikroplasty se dostávají i na tak vzdálená místa, jako je Arktida, zjistili vědci, kteří zkoumali sníh nejen z této oblasti. Částečky umělých hmot menší než...

Výběr článků

Načítám