Hlavní obsah

Ruský uzlový modul Kotviště se úspěšně spojil s ISS

Moskva

Nový ruský uzlový modul Pričal („Kotviště“) se v pátek úspěšně připojil k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Manévr přiblížení a ukotvení probíhal v automatickém režimu za kontroly pozemního Centra řízení letů (CUP).

Foto: Twitter Roscosmos

Modul Pričal s lodí Progress krátce před zakotvením u ISS

Článek

Spojovací modul Pričal k orbitálnímu komplexu dopravila speciálně pro tento účel upravená nákladní loď Progress M-UM.

K ISS putuje nový dokovací modul Pričal, připojí se v pátek

Věda a školy

Oba kosmické aparáty vynesla do vesmíru z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu odpoledne raketa Sojuz-2.1b.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská nákladní loď s dokovacím modulem odstartovala k ISSVideo: Reuters

Pričal přistál v pátek v 16:19 SEČ u ruského modulu Nauka, který k ISS přiletěl v červenci. Spojovací uzel Nauky o den dříve uvolnila nákladní loď Progress MS-17, která následně zanikla při sestupu do hustých vrstev zemské atmosféry.

Loď Progress MS-17 se od vesmírné stanice odpojila konkrétně ve čtvrtek po poledni a v 15:34 SEČ provedla téměř čtyřminutový motorický brzdící manévr, který ji zpomalil o 118 m/s – a nakonec vstoupila do atmosféry Země.

„Části, které přežily, dopadly ve čtvrtek v 16:17 SEČ do Tichého oceánu, zhruba 1800 km východně od (novozélandského) Wellingtonu,“ informoval na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Až pět lodí najednou

Modul Pričal má podle ruské vesmírné agentury Roskosmos zvýšit technické a provozní schopnosti ruské části ISS. Rozšíří možnosti přistávání ruských kosmických lodí, včetně připravované nové lodě Orel. Najednou se k němu může připojit až pět aparátů, napsal server Space.com.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

Pričal je sférický hermetický modul rozdělený do dvou zón – přístrojové a obytné. Má šest dokovacích uzlů (pět z nich je tedy pro přistávání lodí) a je vybavený řadou systémů.

Patří mezi ně systém řízení palubního zařízení, systém zajištění tepelného režimu a prostředky pro řízení pohybu, pro navigaci a pro doplňování paliva.

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám