Hlavní obsah

Roušky nebudily nadšení ani za španělské chřipky

Právo, mcm

Někteří otevřeně vzdorovali místním příkazům, jiní kvůli nim dokonce vyrazili do ulic. Příkazy povinně nosit ochranné roušky vyvolaly ve Spojených státech vlnu nespokojenosti i během nejkrutější epidemie chřipky v letech 1918 až 1919. Nezkrotily ji ani tresty vězení a vysokých pokut.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v americkém Seattlu s rouškami v roce 1918 během epidemie tzv. španělské chřipky

Článek

Tzv. španělská chřipka zabila jen v USA asi 675 tisíc lidí, čtyřikrát více, než kolik se tam zatím připisuje na konto covidu-19. Statistiky nyní hovoří o téměř 160 tisících amerických obětí.

„Nedodržování předpisů a přímý vzdor se rychle staly problémem. Mnoho obchodů, které nechtěly přijít o nakupující, neodmítalo zákazníky bez ústenek. Zaměstnanci si stěžovali, že roušky jsou příliš nepohodlné na to, aby se daly nosit celý den,“ napsal americký historik J. Alexander Navarro z University of Michigan.

Strach z nemoci podle něj zdaleka nepůsobil na všechny, což se projevovalo zejména v odporu k nošení krytí nosu a úst.

Protiroušková liga v akci

„Mnoho komunit doporučovalo nebo vyžadovalo nošení roušek na veřejnosti – toto, a nikoli obtížná izolace, vyvolalo nejvíce hněvu,“ upozornil historik s tím, že například v San Francisku vyrazilo v roce 1919 do ulic dva tisíce členů Protirouškové ligy včetně řady lékařů, aby „odsoudili rouškovou povinnost a navrhli způsoby, jak ji porazit“.

Sestry si v letadle odmítly nasadit roušky, dostaly pokutu 1000 eur

Evropa

Denverský list The Rocky Mountain News v říjnu 1918 citoval starostu města, který vydal příkaz nosit roušky a vysvětloval: „Ten, kdo je nosí, chrání nejen sebe, ale i ostatní. Je morální povinností každého člověka nosit masku v tramvaji nebo v obchodě.“

A jako to dopadlo? „Lidé příkaz téměř úplně ignorovali; ve skutečnosti vyvolal jen smích,“ napsal týž deník. A jedna z místních obyvatelek usoudila, že „o její blaho pečuje vyšší síla, než je zdravotní oddělení v Denveru“.

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Domácí

Když rouškovou povinnost zavedlo Sacramento, vydal šéf místní policie příkaz k zadržení každého, kdo je bez roušky. Do půl hodiny byly policejní stanice ve městě přeplněné. Ani v San Franciscu nebylo dost cel pro narušitele příkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám