Hlavní obsah

Proč zvolili středoškoláci Franze? Ze stávajících poměrů jsou rozčarováni

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislý prezidentský kandidát Vladimír Franz disponuje bezesporu nejvýraznějším projevem, i kdyby nevypustil jediné slovo. V očích studentů jasně zvítězil ve „zkušebních volbách“. Podle šéfa projektu Karla Strachoty kopírují výsledky prezidentských voleb zářijové Volby nanečisto do krajů, kdy vyhrála Pirátská strana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Franz na tiskové konferenci

Článek

„Mladí lidé jsou z velkých a etablovaných politických stran rozčarovaní, vadí jim jejich pojetí politiky, případně její nesrozumitelnost. S těmito stranami si spojují řadu problémů současnosti, například korupci,“ tvrdí Strachota.

Domnívá se, že Franzova „nekonformita a způsob vystupování“ jsou mladým lidem zřejmě sympatické. Jedná se tak prý o protest proti establishmentu.

Do projektu Člověka v tísni Volby nanečisto se mohli zapojit studenti starší 15 let ze 172 gymnázií, 233 středních odborných škol a 36 učilišť.

Nejvíce bodoval Franz právě na učilištích. Podporu si zde získal u 47,3 procenta učňů. Na středních odborných školách (SOŠ) mu dalo hlas 45,8 procenta studentů a na gymnáziích nejméně – 32,1 procenta. Ale i gymnazisté by jej poslali do druhého kola z prvního místa. Takto složenou volební základnu, kdy se kandidát těší největší přízni na učilištích a nejméně na gymnáziích, má pak už jen Miloš Zeman. Gymnazistů by ho volilo 7,8 procenta, studentů SOŠ 10,2 a učňů 11,8 procenta.

Fischer ve dvou krajích neuspěl

U všech ostatních jsou patrné spíše opačné tendence. Janu Fischerovi jsou nejvíce nakloněna gymnázia (19,6) a odborné školy (19,5), učňové by mu dali 17,8 procenta hlasů.

Pro Karla Schwarzenberga (TOP 09) jsou gymnázia přímo baštou. Právě gymnazisté s podporou 21,8 procenta vyhnali ministra zahraničí na důstojné třetí místo. Na SOŠ dostal jen 10,2 procenta a na učilištích ještě o procentní bod méně.

Mírně se z bilance vymyká Táňa Fischerová, jejímiž voliči jsou převážně učni (5,8), poté gymnazisté (5,1) a pak studenti SOŠ (5,0).

Jak studenti volili prezidenta
Jméno kandidátaCelkový počet hlasůOdevzdané hlasy v %
Franz Vladimír25 01040,7
Fischer Jan11 93819,4
Schwarzenberg Karel8 99014,6
Zeman Miloš5 7819,4
Fischerová Táňa3 0895,0
Roithová Zuzana2 7074,4
Sobotka Přemysl1 9933,2
Dienstbier Jiří1 9913,2
* Jana Bobošíková nebyla do volby zařazena, protože tou dobou nebyla na seznamu registrovaných kandidátů ministerstva vnitra.

Přestože by Franz pohodlně vyhrál i v každém kraji zvlášť, jeho podpora v jednotlivých regionech značně kolísá. Například v Karlovarském kraji se těší největší podpoře a získal by zde 49,1 procenta, ale v Pardubickém by ho volilo „jen“ 35,8 procenta.

Fischera mají zase nejvíce v oblibě studenti Ústeckého kraje (23,4) a nejméně Jihočeského (15,4). Tady by jej dokonce porazil i Schwarzenberg (17,1). Schwarzenbergovo spolehlivé hájemství ale je v Praze, kde posbíral 24,8procentní podporu, jíž by opět pokořil i Fischera (16,3). Na Franze s 37 procenty hlasy v zádech by to ale nestačilo.

Zemanova Vysočina by svému slavnému „jezevci“ nedala o mnoho více, než dělá celostátní průměr. Získal by zde jen 10,9 procenta hlasů. Zato na Pardubicku by ho podpořilo i 12 procent studentů. Nejméně si expremiéra cení v Královéhradeckém kraji (6,7).

Fischerová má největší podporu na Karlovarsku (6,9), nejmenší na Ústecku (4,1). Zuzana Roithová by bodovala v lidoveckém Jihomoravském kraji (8,0), nejslabší by byla rovněž na Ústecku (2,2). Přemysl Sobotka (ODS) těžil nejvíce ve svém rodném Libereckém kraji (6,1), nejméně na Karlovarsku (2,1). A Jiřího Dienstbiera (ČSSD) mají nejradši v Moravskoslezském kraji (4,4) a nejméně na Vysočině (2,4).

Reklama

Výběr článků

Načítám