Hlavní obsah

Proběhl čtvrtý ročník Energetické olympiády. Tématem byly klimatické změny

Novinkou letošního – již čtvrtého – ročníku Energetické olympiády, která vyvrcholila finálovým kolem ve dnech 3. až 5. listopadu, bylo zaměření na aktuálně skloňovanou problematiku klimatických změn. Studenti měli možnost více porozumět souvislostem z této oblasti, informovali nyní zástupci Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze.

Foto: ČVUT

Ilustrační snímek.

Článek

Do školního kola, které proběhlo 15. října, se letos přihlásilo 363 týmů (1070 studentů) ze všech krajů Česka. Oproti loňsku se zvýšil zájem studentů o 30 procent.

Stejně jako loni proběhlo kvůli pandemii covidu-19 online nejen školní kolo, ale i finále. Studenti sice neměli možnost přijet na pražskou Fakultu elektrotechnickou ČVUT, kde by se finálové klání jinak konalo, zato měli více času na zpracování svých videí.

Logická olympiáda 2021 zná vítěze krajských kol

Věda a školy

Celkem 330 týmů odevzdalo test v řádném termínu. Do finálového kola postoupilo 25 nejlepších týmů a mimořádně získal divokou kartu také tým, který se umístil na 26. místě. Většina přihlášených studentů (60 procent) byla z gymnázií, ostatní byli zejména z průmyslových a vyšších odborných škol.

Ve finálovém kole si studenti nejprve poslechli přednášky odborníků, následně si ve spolupráci s mentory z řad profesionálů a lektorů energetické gramotnosti vybrali téma ke zpracování. Veškerá komunikace mezi soutěžícími a organizátory probíhala prostřednictvím komunikační platformy Slack.

Obrovský úspěch. Studentský tým z ČVUT vyhrál s konverzačním botem soutěž Amazonu

Věda a školy

Celý den studenti konzultovali své nápady s téměř dvěma desítkami mentorů. Konzultace probíhaly i v pozdních nočních hodinách. Další den měli soutěžící za úkol nahrát výstupy své práce na YouTube.

Desetičlenná hodnotící porota pak posuzovala originalitu, odbornou úroveň, proveditelnost, ale rovněž kvalitu prezentace. Vybrat z 25 odevzdaných videí nebylo podle ČVUT vůbec jednoduché. Porota se prý shodla, že se laťka celkově opět meziročně zvýšila.

Na VŠ bez přijímaček

Vítězný tým si odnesl odměnu ve výši 50 tisíc korun, studenti z prvních tří nejúspěšnějších týmů si zajistili možnost dostat se na vysokou školu bez přijímacích zkoušek.

Výherci 4. ročníku Energetické olympiády:

  • 1. místo - Fyziklátiči - Gymnázium, Benešov, Husova 470
  • 2. místo - Energus - Gymnázium Evolution, s. r. o.
  • 3. místo - val - PORG - gymnázium a základní škola, o. p. s.
  • (Cenu generálního partnera, společnosti ČEPS, získal tým Wren - Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23.)

Shoda o znění klimatické dohody je na světě

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám