Hlavní obsah

Poslední dobu ledovou spustilo bombardování Kanady kusy komety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cardiff

Vědci přišlo s další hypotézou, proč Zemi před třinácti tisíci lety postihla doba ledová. Zasáhlo ji hodinové krupobití přicházející z vesmíru, které spustilo poslední dobu ledovou. Katastrofu způsobila rozpadající se kometa. Její úlomky, tvořené ledem a prachem, bombardovaly Zemi a tály.

Článek

Toto setkání s kometou vedlo k vymření velkého množství zvířat, narušilo životy našich předků v době kamenné a vedlo ke snížení teplot trvajícímu před tisíc let.

S teorií přišel profesor Bill Napier z Cardiff University. Reportérům listu Daily Mail sdělil, že to dobře vysvětluje náhlé vymírání druhů v době kolem 12 000 let př. n. l.

Vědci si už dlouho lámali hlavu s tím, proč tehdy došlo k náhlému ochlazení až o osm stupňů Celsia. Stalo se to navíc v době, kdy ustupovala poslední velká doba ledová. Náhlá změna podnebí vedla jen v Severní Americe k vyhynutí 35 rodů savců.

Již dosavadní teorie počítaly s tím, že klimatická změna před 12 800 lety byla velmi rychlá. Plynulo to ze vzorků z grónských ledovců. Nový výzkum však ukazuje, že doba ledová nenastoupila během několika let, ale pouhého půl roku.

Srážka s asteroidem

Někteří geologové měli za to, že Zemi tehdy zasáhl velký asteroid. Spekulovali, že došlo k menší verzi srážky, která vedla před 65 milióny let k vymření dinosaurů.

Kolize s kometou nechala stopy v usazeninách: až dvoucentimetrovou vrstvu černých "sazí". Dosud si vědci mysleli, že jde o pozůstatek rozsáhlých požárů savan a lesů.

Zjistilo se ale také, že se v této vrstvě vyskytují "nanodiamanty", které se nacházejí jen v meteoritech nebo kráterech způsobených jejich dopadem. A právě přítomnost těchto minidiamantů vedla profesora Napiera k formulaci teorie o dopadu čtyři kilometry dlouhé komety nebo asteroidu. Ten měl dopadnout na ledový příkrov severní Kanady.

Při průchodu atmosférou se toto těleso rozpadalo a uvolnilo tak ohromné množství energie. Nárazy fragmentů komety zaplnily atmosféru kouřem a popelem a zabránily pronikání slunečního světla.

Další teorie počítá s odkloněním Golfského proudu

V llistopadu přišel tým kanadského geologa ze Saskatchewanu Williama Pattersona s tím, že ji spustilo náhlé vyprázdnění jezera Agassiz, vnitřního moře, které pokrývalo sever Kanady. Sladká snáze mrznoucí voda se dostala do severního Atlantiku a Severního ledového oceánu a odklonila Golfský proud, jehož dráha závisí na teplotě a slanosti vody.

Jen roční odklonění Golfského proudu podle Pattersona stačilo na to, aby se led dostal mnohem dále na jih. Jakmile Zemi sevřel ledový příkrov, Golfský proud se už nemohl vrátit do původní trasy a trvalo 1300 let, než se situace vrátila k normálu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám