Hlavní obsah

Posádka ISS přeparkovala loď, ruské plavidlo s robotem se pokusí znovu přistát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Tři členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v pondělí brzy ráno SELČ nastoupili do lodi Sojuz MS-13 a „přeparkovali“ ji na jiný spojovací uzel. Cílem je uvolnit místo pro opětovný pokus o přistání lodi Sojuz MS-14 s robotem Fjodorem, které se nepodařilo v sobotu 24. srpna. Informovaly o tom ruská i americká vesmírná agentura. Druhý pokus má proběhnout v úterý 27. srpna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepovedené dokování Sojuzu s robotem na paluběVideo: Reuters

 
Článek

Loď Sojuz MS-14 bez posádky odstartovala z kosmodromu Bajkonur ve čtvrtek 22. srpna k prověřovacímu letu slučitelnosti nosné rakety Sojuz-2.1a s pilotovanými loděmi z řady Sojuz MS.

V sobotu ráno našeho času se „ms-čtrnáctka“ měla připojit k ISS v automatickém režimu. Když však byla ve vzdálenosti 96 metrů od stanice, začala se od ní náhle vzdalovat, zakotvení Sojuzu u orbitální laboratoře se tak nezdařilo.

Může za to zřejmě navigační systém ISS

Chyba podle všeho nebyla ve „Fjodorově“ lodi, nýbrž v navigačním systému na vesmírné stanici.

Foto: Twitter ISS

Ruská kosmická loď Sojuz MS-14

Ruský kosmonaut Alexandr Skvorcov a jeho kolegové Ital Luca Parmitano a Američan Andrew Morgan se v pondělí 26. srpna ráno se Sojuzem MS-13 nejprve odpojili od spojovacího uzlu (dokovacího portu) na modulu Zvezda. Skvorcov, který pilotoval, se pak s lodí vzdálil na 38 metrů od stanice a po obrátce přistál u portu modulu Poisk.

Posádka nejprve loď Sojuz MS-13 od modulu Zvezda odpojila.

Poté jej přemístila a připojila k modulu Poisk.

Oba moduly, Zvezda i Poisk, jsou součástí ruské sekce orbitálního komplexu.

K uvolněnému uzlu na Zvezdě by se v úterý 27. srpna brzy ráno (v 5:12 SELČ) měla znovu pokusit přistát loď Sojuz MS-14.

Na její palubě je zmíněný android Fjodor s identifikačním označením Skybot F-850. Měří 1,8 metru a váží 160 kilogramů. Kromě něj loď ze Země přepravila pro posádku ISS přes půl tuny dalšího nákladu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Bajkonuru zkušebně odstartoval k ISS Sojuz, místo posádky v něm seděl robot držící ruskou vlajku Video: AP/Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám