Hlavní obsah

Polští vědci vyšlechtili odrůdu brambor, které rostou i bez zavlažování

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznaň

Až pětinásobně vyšší úrodu přinese pěstitelům brambor nová unikátní odrůda odolná vůči dlouhodobému suchu. Po dlouholetém úsilí ji vyšlechtil tým vědců z Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odrůda vznikla na objednávku zemědělců Velkopolského vojvodství, kteří plodinu pěstují na rozloze 50 tisíc hektarů a jsou producenty číslo jedna v zemi. Velká sucha v posledních letech způsobila, že úroda brambor z hektaru činila od osmi do 13 tun. V letech, kdy půdu zavlažovaly pravidelné srážky, zemědělci sbírali z hektaru až 50 tun.

Poznaňští vědci na závěr výzkumu nově vyšlechtěné brambory zasadili do jednoho skleníku společně s tradičními. „Zpočátku obě odrůdy rostly normálně. Po dvou týdnech bez zalévání tradiční brambory začaly rapidně vadnout, zatímco nové rostly dál,“ řekla listu Gazeta Wyborcza šéfka výzkumu Zofia Szweykowská. Dodala, že chutí ani kvalitou se nové brambory v ničem neliší od tradičních.

„Na zvýšení odolnosti rostlin vůči suchu pracuje na světě několik univerzit, vědeckých pracovišť a výzkumných středisek, ale nikdo srovnatelného výsledku nedosáhl,“ potvrdila Barbara Zagadaňská z varšavské Polytechniky s tím, že nová metoda se může uplatnit i při pěstování zelí a dalších plodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám