Hlavní obsah

Pololetní vysvědčení je stále důležitější, berou podle něj SŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pololetní vysvědčení je pro deváťáky stále důležitější, polovina středních škol totiž bude letos přijímat jen podle známek. Ředitelky a ředitelé základních škol z toho však radost nemají, na každé škole je prý totiž známkování jinak přísné.

Článek

Pololetní vysvědčení tak má sloužit hlavně jako průběžná informace pro rodiče, jak si jejich potomek ve škole stojí. Do konce roku se pak prý dají známky vylepšit klidně o dva stupně.

"Určitě jim (deváťákům) na tom mnohem víc záleží," potvrdila důležitost pololetních vysvědčení ředitelka pražské ZŠ Kladská Kateřina Vávrová. Kvůli slabým populačním ročníkům totiž střední školy bojují s malým zájmem uchazečů a berou jen podle známek z osmé a poloviny deváté třídy. Přijímací zkoušky tak už pořádají většinou jen gymnázia a výběrové, třeba umělecké školy.

"Je rozdíl mezi tím, jak klasifikuje jeden učitel a druhý učitel na stejné škole, a o různosti a úrovni škol, o tom už vůbec nemluvě," upozornila ředitelka liberecké ZŠ Husova Blanka Reindlová. Tak se prý třeba stane, že se v čele tabulky přijatých ocitnou děti ze základních škol, kde nebyli tak přísní učitelé.

Na střední školu se letos dostanou i deváťáci s horším prospěchem

Podle ředitelky ZŠ v Přerově Marie Mifkové je ale pravděpodobné, že i když děti nebudou mít dobré známky, na střední školu se přesto dostanou. "Ta volná místa tam jsou, střední školy už se teď předbíhají v tom, aby jim daly nabídky," uvedla. Pokud je prý dítě z rodiny, kde na vzdělání dbají, bude se o dobré výsledky snažit bez ohledu na náročnost přijetí na střední školu.

Pololetní vysvědčení by mělo sloužit hlavně jako informace o tom, jak si dítě ve škole stojí a co by mělo ještě zlepšit, shodly se ředitelky. Pokud se žák začne snažit, může si prý do konce školního roku zlepšit prospěch klidně i o dva stupně.

Šetření Ústavu pro informace ve vzdělávání udává, že vysvědčení ze základní školy bude letos hlavním kritériem přijetí pro polovinu středních škol. Pro dalších 41 procent škol to pak bude podstatná součást rozhodování o přijetí. Už loni nabízely střední školy 150 000 volných míst, uchazečů však bylo jen 104.000.

Pololetní vysvědčení se rozdává 28. ledna, pak čeká školáky volný pátek. Dětem ze Zlínska, Hradce Králové, Nového Jičína, Teplic, Mělníka, Prahy východ, Prahy západ a Plzně pak na jednodenní pololetní volno navazuje ještě týden jarních prázdnin. Celý cyklus jarních prázdnin končí 14. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám