Hlavní obsah

Planetka Vesta z dob zrození sluneční soustavy je nyní barevná

V sobotu zveřejněné video zachycuje ve vysokém rozlišení obrázky, které pořídila sonda Dawn agentury NASA. Ta už téměř rok zkoumá povrch Vesty, jedné z největších planetek ve sluneční soustavě. Model ve 3D, který vznikl na základě průzkumů sondy, je navíc nově zabarven, aby se tak zvýraznily rozdíly ve složení povrchu vesmírného objektu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci zveřejnili nový barevný model planetky Vesty, která stála u počátků Sluneční soustavyVideo: NASA

 
Článek

Pracovníci z NASA uvedli, že barvy na novém videu byly vybrány tak, aby vynikly velmi jemné rozdíly mezi složením povrchu planetky, které jinak nelze pouhým okem jasně rozlišit. Interpretace některých z těchto barev zatím ale není ani pro vědce samozřejmostí.

Význam jiných barevných tónů je naproti tomu zřetelnější. Například zelená ukazuje relativní hojnost železa a malé množství oranžové zase odhaluje sutiny z některého kráteru, které mají jiné složení než okolní povrch vesmírného objektu.

Vesta mohla být i planetou

Sonda Dawn krouží kolem Vesty s průměrem asi 530 kilometrů, která je tak druhým největším objektem v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, už od července loňského roku. Během doby strávené v okolí Vesty sonda Dawn potvrdila, že obrovská masa vesmírné horniny je ve skutečnosti prastará protoplaneta, tedy základní kámen planety z dob počátků sluneční soustavy.

Foto: NASA

Sonda Dawn

Kdyby se Vesta zformovala blíže Slunci místo daleko od něj v asteroidovém pásu u Jupiteru, mohla se proměnit v planetu, jako je Země nebo Venuše. Kvůli velké přitažlivosti Jupiteru ovšem bylo pro Vestu obtížné udržet se mezi ostatními svého druhu, proto její vývoj ustrnul, uvedli vědci.

Sonda zůstane u Vesty do srpna

K sestavení trojrozměrné mapy Vesty vědci použili zejména snímky, které sonda pořídila v září a říjnu loňského roku. Některé oblasti na severu protoplanety ale byly v tu dobu ve stínu, tým vědců tak podle deníku Huffington Post doufá, že se jim podaří tato místa dodatečnými výzkumy doplnit.

Sonda má u Vesty vydržet až do 26. srpna 2012. Pak by měla podniknout dlouhou cestu ke vzdálené trpasličí planetě Ceres, největšímu objektu hlavního asteroidového pásu. Podle plánu by tam měla dorazit v únoru roku 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám