Hlavní obsah

Otevření Pandořiny skříňky? Vědci implantovali lidské buňky do embryí makaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle studie zveřejněné v akademickém žurnálu Cell tým amerických a čínských vědců úspěšně implantoval lidské buňky do opičích embryí. List The Independent, který o tom informoval, k tomu podotkl, že stvořením takovéto chiméry lidé „otevírají Pandořinu skříňku”.

Vědci implantovali lidské buňky do opičích embryíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle výzkumu vedeného profesorem Juanem Carlosem Izpisuou Belmontem z ústavu Salk Institute for Biological Studies v kalifornském San Diegu proces začal přeprogramováním zralé kůže nebo krevních buněk do stavu podobného kmenovým buňkám. Kmenové buňky jsou buňky, ze kterých se vyvíjejí všechny ostatní se specializovanějšími funkcemi.

Belmontův tým už před pár lety chiméru stvořil, a to spojením lidských a prasečích buněk. „Konečným cílem je pěstování funkčních a transplantabilních tkání a orgánů. K tomu máme ještě daleko,” uvedl tehdy.

Stvoření chiméry: Vědci spojili lidské a prasečí buňky

Věda a školy

Nyní se na to navazuje. S odvoláním na nejnovější studii agentura Reuters uvádí, že 25 z těchto „přeprogramovaných” lidských buněk bylo přidáno k embryím opic makaků za účelem vytvoření tzv. embrya chiméry neboli smíšeného druhu. Chiméry jsou organismy, jejichž buňky pocházejí od dvou nebo více jedinců.

Chiméra je z biologického hlediska jedinec, který je složený z buněk, které nemají všechny stejnou genetickou informaci. Chimérismus je potom stav, kdy se v jednom těle vyskytují dvě buněčné populace, každá od jiného jedince. Tyto populace se liší geneticky či dokonce pohlavím a takový jedinec se nazývá právě chiméra.

„Lidské buňky tvoří asi čtyři procenta našich embryí chiméry,” prozradil serveru deníku The Guardian jeden ze spoluautorů výzkumu Jun Wu z dallaského centra klinické medicíny při Texaské univerzitě.

Některá embrya přežila i skoro 20 dní

Původně bylo vytvořeno 132 chimérických embryí. Z nich bylo 103 po 10 dnech stále naživu a vyvíjelo se. Do 19. dne zůstaly naživu pouze tři chiméry a následující den byla z etických důvodů zničena všechna hybridní embrya.

Američané poprvé naklonovali ohroženého tchoře černonohého

Věda a školy

Vědci ve své stati rovněž poznamenali, že se poradili s bioetiky, a tak pěstovali embrya raději v laboratoři než přímo u náhradních samic. To je také důvod, proč nedovolili, aby se chiméra vyvinula nad hranici 20 dnů.

Etický problém

Někteří odborníci se obávají, že objev je poznamenán významnými morálními a etickými dilematy. Výzkum se oproti minulosti zase posunul o krok dále tím, že odborníci zejména ze zmíněného Salkova institutu nyní vyšlechtili chiméry opice a člověka - injekcí lidských kmenových buněk do embryí makaků - v Petriho miskách.

Japonští vědci chtějí kvůli transplantacím křížit zvířata s člověkem

Věda a školy

Předloni jsme informovali např. také o tom, že Japonsko je jednou z prvních zemí, která může experimentovat s lidskými a živočišnými embryi způsobem, aby se přivedl na svět geneticky smíšený tvor disponující lidskými a zvířecími buňkami.

Tamní ministerstvo vědy tehdy schválilo Tokijské univerzitě eticky sporný nápad vypěstovat lidské kmenové buňky v embryích myší, krys a prasat. Cílem je vytvořit zvířata s lidskými orgány, které by se mohly později použít při transplantacích pro lidi.

Anketa

Souhlasíte s experimenty, které vkládají lidské buňky do zvířecích?
Ano
17 %
Ne
83 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11728 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám